Nieuws/Buitenland
1157269765
Buitenland

Britse overheid: minder risico op ziekenhuisopname door omicron

LONDEN - Mensen lijken na een besmetting met de omicronvariant van het coronavirus beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met delta. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA, die waarschuwt dat de hoge besmettelijkheid van omicron nog steeds tot gevolg kan hebben dat veel mensen een medische behandeling nodig hebben.

De kans dat mensen met omicron opgenomen worden in ziekenhuizen, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde dat een „bemoedigend signaal dat mensen die de omicronvariant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten.”

Dominante vorm

Harries benadrukte wel dat het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten. Er is volgens haar meer onderzoek nodig voordat definitieve conclusies getrokken kunnen worden. Het zeer besmettelijke omicron heeft ondertussen in sommige landen de deltavariant al verdrongen als dominante vorm van het virus.

Het Verenigd Koninkrijk geeft volwassenen in hoog tempo boosterprikken zodat ze beter zijn beschermd tegen de nieuwe variant. Een boosterprik geeft mensen volgens het onderzoek meer bescherming tegen het oplopen van omicron, maar die neemt wel sneller af dan bij delta. UKHSA zegt dat de bescherming van zo’n extra prik na 10 weken afneemt met 15 tot 25 procent.

Besmettingsrecords

Het vermoeden bestond al dat omicron mogelijk een milder ziekteverloop kent. Het Imperial College in Londen meldde woensdag op basis van voorlopige cijfers dat patiënten met omicron 20 tot 25 procent minder vaak naar het ziekenhuis hoeven dan patiënten met delta. De kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te moeten verblijven ligt 40 tot 45 procent lager.

Aan de andere kant laat het tempo waarop omicron zich verspreidt duidelijk zien dat deze variant veel besmettelijker is dan delta. Het Verenigd Koninkrijk maakte donderdag melding van 119.789 nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Ook andere landen zien besmettingsrecords sneuvelen.

Viroloog Anne Wensing legde eerder uit wat het verschil is tussen de omicron-en de deltavariant.