Nieuws/Binnenland
1157346506
Binnenland

Rutte: Deze laffe daad mag niet onbestraft blijven

Politici geschokt om overlijden ’moedige strijder’ Peter R. de Vries

DEN HAAG - In politiek Den Haag zijn van links tot rechts woorden van verdriet, medeleven gesproken over de dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries, voor wie alom bewondering wordt gekoesterd.

Het overlijden van Peter R. de Vries raakt minister-president Mark Rutte naar eigen zeggen diep. „Peter R. de Vries was altijd toegewijd, vasthoudend, voor niets en niemand bang. Altijd op zoek naar de waarheid en op de bres voor gerechtigheid. En daarom des te dramatischer dat hij nu zelf slachtoffer is geworden van een groot onrecht.” We zijn het aan hem verplicht te zorgen dat het recht zijn beloop krijgt, schrijft de premier. „Dit mogen en zullen we in Nederland nooit tolereren. We zullen alles op alles zetten om de misdaad met alle mogelijke middelen te bestrijden. Deze laffe daad mag niet onbestraft blijven.”

Tekst loopt door onder de video.

„Peter R. de Vries is dood”, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie. „Hij is vermoord. Peter R. de Vries was een moedig man, die compromisloos door het leven ging. Hij liet zich niet intimideren door criminelen. Hoe gevaarlijk ook, hij zat ze op de huid en liet zich in het openbaar keihard over ze uit. Richting autoriteiten kon hij, terecht, uiterst kritisch en vasthoudend zijn. Ook zette hij zich met hart en ziel en grote medemenselijkheid in voor slachtoffers en nabestaanden. Voor hen stond hij letterlijk dag en nacht klaar. Hij heeft altijd gezegd met rechte rug te willen leven en dat heeft hij gedaan.” Volgens de bewindsman is de moord op De Vries, ’een waakhond van onze rechtsstaat’, ’niets minder dan een directe aanslag op onze samenleving’.

Tekst loopt door onder de video.

’Strijd tegen onrecht gaat door’

De Vries ’was een geweldig voorvechter van de vrije journalistiek en onze rechtsstaat’, vindt CDA-leider Wopke Hoekstra. „Een buitengewoon moedig man die nooit opgaf in zijn strijd om anderen te helpen. Aan ons allen de taak zijn strijd tegen onrecht en ondermijning door te zetten. In gedachten ben ik bij zijn dierbaren.”

„Opnieuw moet ik zoeken naar woorden”, reageert VVD-fractieleider Sophie Hermans. „De afgelopen dagen leefden we tussen hoop en vrees. Maar de nachtmerrie is toch werkelijkheid geworden.” Volgens haar is het ’nauwelijks te bevatten’ dat De Vries als gevolg van de moordaanslag van vorige week een einde is gekomen aan het leven van deze ’ongekend dappere journalist’. „Die in zoveel zaken, zoveel betekend heeft. Die met zijn onderzoek daders achter de tralies kreeg. Hij was steun en toeverlaat van zoveel nabestaanden. En nu is hij zelf slachtoffer. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, collega’s en andere nabestaanden.”

’Opdracht aan ons allen’

Ook D66-leider Sigrid Kaag heeft ’geen woorden voor dit verlies’ en wenst de familie en vrienden van Peter R. de Vries veel kracht en sterkte. „Zijn strijd voor gerechtigheid en rechtvaardigheid is een opdracht aan ons allen. Om het goede te doen, ongeacht de tegenstand. Opdat recht en rechtvaardigheid zegevieren.”

„Wat een verschrikkelijk verdrietig nieuws”, twittert PVV-leider Geert Wilders, die familieleden, vrienden en collega’s van De Vries zijn condoleances overbrengt. „Rust zacht.” Ook Forum voor Democratie reageert op het overlijden van De Vries na de ’brute moordaanslag’.

Peter R. de Vries was moedig, vrij van geest en vastberaden, reageert Amsterdams burgemeester Femke Halsema. „Hij hielp mensen in hun strijd voor rechtvaardigheid en hield de rechtsstaat scherp met zijn kritische houding ten aanzien van autoriteiten en opsporingsinstanties. Daarvoor zijn we hem zeer dankbaar. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.”

’Woorden schieten te kort’

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft op Twitter ontsteld gereageerd op het overlijden. „Woorden schieten te kort voor dit vreselijke nieuws.” Bergkamp wenst de familie, partner, vrienden en collega’s van De Vries „alle kracht toe met dit grote verlies.” Ze schrijft dat de ’nalatenschap en bezieling’ van De Vries groot zijn en ’blijven voortbestaan’.

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reageert op Twitter geschrokken op de moord. „Na meer dan een week tussen hoop en vrees, treft het bericht van het overlijden van Peter R. de Vries ons allemaal als een mokerslag. Hij was een onvermoeibaar strijder voor gerechtigheid. Mijn gedachten gaan uit naar zijn dierbaren.”