Nieuws/Binnenland
11574
Binnenland

Belgisch koningspaar drie dagen in Nederland

Bezoek met hectares als cadeau

Amsterdam - Het driedaags staatsbezoek van het Belgisch koningspaar aan Nederland staat in het teken van de warme en nauwe banden tussen beide landen.

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde werden maandag in een ijskoud Amsterdam met groot ceremonieel warm onthaald door Willem-Alexander en Máxima. De ontvangst wordt geregistreerd door een leger Belgische journalisten. Zij zien hoe de schoen van koningin Mathilde blijft steken tussen de stenen van de Dam en uitschiet.

Ondanks de ijzige kou zijn er toch fans van het Belgisch koningshuis naar Amsterdam gereisd om een glimp op te vangen van het vorstenpaar, zoals de Vlaamse Ingrid Verbaeck uit Wielsbeek. Ze wil koningin Mathilde een bosje bloemen geven na haar bezoek aan het Vlaams cultuurhuis ’de Brakke Grond’ in Amsterdam en heeft drie uur staan wachten. „U bent een lieve koningin”, zegt Ingrid, terwijl ze de arm van Mathilde vastklampt en haar lippen blauw aanlopen. „Het is wel een beetje koud, maar ik heb het ervoor over”, zegt de vrouwelijke fan voldaan terwijl ze betoverd naar de charmante Belgische koningin kijkt. Maxima neemt ondertussen chocoladeletters in ontvangst van Nederlandse fans.

Grensconflict

Om de nauwe samenwerking tussen België en Nederland kracht bij te zetten is er op de eerste dag direct een juridisch ’grensconflict’ tussen Nederland en België beslecht met het ondertekenen van een grenscorrectie-verdrag. Daardoor is Nederland, ten koste van België 10 hectare groter geworden. „Het is een goede traditie om bij een staatsbezoek een cadeau mee te nemen”, grapt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, tijdens de persconferentie. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt van een ’historische dag’. „Je kunt als goede buren op vreedzame wijze grenzen aanpassen.” „Dit is misschien wel uniek in de hele wereld”, aldus Reynders.

Door de aanpassing van de grens valt nu een deel van voormalig België onder Nederland en andersom. Het gaat om een gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten in Limburg en het Belgische Wezet. De situatie was daar onduidelijk. Op een voormalig Belgisch eilandje in de Maas, aangegroeid door slibvorming, kon de Belgische politie amper komen. Het groeide daardoor uit tot vrijplaats. Het grensverdrag moet hier een einde aan maken.

Koenders zei na de ondertekening van het grensverdrag dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de buurlanden moeten beter samenwerken. Nederland en België delen ook steeds vaker ambassades in het buitenland. Morgen tekenen ook defensieministers Hennis en Vandeput in Brussel een overeenkomst om de m-fregatten en mijnenjagers gezamenlijk te gaan vervangen. De Nederlandse en Belgische marine werken al intensief samen.

Vandaag gaat het Belgisch vorstenpaar onder meer op bezoek bij de minister-president Mark Rutte en brengt koningin Mathilde samen met koningin Máxima een bezoek aan het nieuwe station Utrecht Centraal.