Nieuws/Binnenland
1157803
Binnenland

39% toiletten in ons land is proper

Schoonste WC van Nederland in Leiderdorp

Schoonste toilet van ons land staat in Leiderdorp, in het Alrijne ziekenhuis.

Schoonste toilet van ons land staat in Leiderdorp, in het Alrijne ziekenhuis.

Amsterdam - Dames zijn schoner dan heren. Dat blijkt uit Nationaal Toiletonderzoek 2017. Daarbij moet opgemerkt worden dat zowel mannen als vrouwen een stuk schoner zijn geworden dan vorig jaar.

Schoonste toilet van ons land staat in Leiderdorp, in het Alrijne ziekenhuis.

Schoonste toilet van ons land staat in Leiderdorp, in het Alrijne ziekenhuis.

En wat we allemaal al wisten, blijkt nog steeds actueel: vermijd contact met de zitting op het openbaar toilet.

Toch kunnen we tevreden zijn met de stand van wc-zaken in Nederland. Na anonieme steekproef in honderdvijftig toiletten komt naar voren dat de hygiëne van het kleinste kamertje aanmerkelijk beter is dan vorig jaar: 39 procent bleek schoon. In 2016 was dat nog 27 procent.

Erg tevreden stemt het de onderzoekers echter niet. Vakblad Service Management en leverancier hygiënische voorzieningen Facility Trade Group waarschuwen dat we in ons land eerder een vervuild dan schoon toilet aantreffen.

25% kranen besmet

In openbare toiletten is het contact met de zitting allerminst fijn: 32 procent is vervuild. Pas ook op met de knop van de kraan, daarvan is 25 procent verontreinigd. Dan de spoelknoppen: 23 procent (1 op de 4) bleek ernstig besmet. De knop aan de binnenkant van de deur, in combinatie met het draaiknopje van het slot, bleek toch ook in 6 procent van de gevallen besmet.

En vrouwen blijken dus schoner dan mannen. De damestoiletten waren met 53 procent goed (in 2016: 41 procent) een stuk schoner. Mannen hebben wel bijgeleerd, want het percentage schoon steeg bij de heren van 25 naar 35 procent.

WC ziekenhuis is ok

Wie zich echter geen zorgen wil maken en onbekommerd zijn behoefte wil doen, doet er verstandig aan naar een representatief hotel of restaurant te gaan. Daar bleek 44 procent van het sanitair schoon. Ook ziekenhuizen en dokterspraktijken scoren met 44 procent goed. Openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations scoorden 35 procent schoon. Warenhuizen en bouwmarkten doen het minder. Daar is 28 procent van de plees schoon.

Schoonste toilet

Echt genieten van een toiletbezoek? Ga dan naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Daar troffen onderzoekers het schoonste toilet van Nederland aan. Dat er maar 1 bacteriekolonie werd gevonden, is niet geheel toevallig. Hans Rijsbergen, teamleider schoonmaak & textiel: “In de openbare ruimtes van het ziekenhuis, dichtbij de ingang, maken we maar liefst vijf keer per dag schoon. Dat is namelijk het visitekaartje van het ziekenhuis. Walter van der Wilt, manager servicecentrum Hoteldiensten: “De schoonmaker is bij ons minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld de chirurg, want als de operatiekamers niet schoon zijn, kan de chirurg niet opereren. Dat belang mogen we nog wel eens vaker naar voren brengen. Daarom zijn we ook blij met deze erkenning.”