Nieuws/Binnenland
11580
Binnenland

Topper sluit na 25 jaar zangcarrière af in Concertgebouw

Gordon zwaait af

— Hij is iemand over wie iedereen wel een mening heeft. Maar wat je ook over Gordon denkt, hij is een fenomeen. Eentje met verrassend veel kanten. Eén daarvan, het zingen, lijkt nu tot het verleden te behoren: volgens eigen zeggen betekenen de concerten gisteravond en vanavond in het Concertgebouw de afsluiting van zijn zangcarrière.

Hij is iemand over wie iedereen wel een mening heeft. Maar wat je ook over Gordon denkt, hij is een fenomeen. Eentje met verrassend veel kanten. Eén daarvan, het zingen, lijkt nu tot het verleden te behoren: volgens eigen zeggen betekenen de concerten gisteravond en vanavond in het Concertgebouw de afsluiting van zijn zangcarrière.

’Gordon 25 jaar, compleet volmaakt het einde’. Zo kondigde de Amsterdammer al geruime tijd geleden zijn muzikale afscheid aan. Afgelopen zomer vierde hij zijn 48e verjaardag en het lijkt bijna alsof hij al zijn hele leven in de schijnwerpers heeft gestaan. Dat is echter ’pas’ een kwart eeuw het geval, sinds hij in 1991 doorbrak met zijn derde single, Kon ik maar even bij je zijn.

Er volgen meer successen op het zangfront, maar Gordon (zijn oorspronkelijke naam, Cornelis Willem Heuckeroth, leent zich niet zo voor een artiestennaam) weet al die tijd zeker ook de aandacht te vragen én krijgen met zijn grappen en grollen, zijn liefdesperikelen, gezondheidsproblemen en een enorme dosis bling-bling.

Muziek en glitter blijken vooral heel goed samen te gaan in de ongelooflijk succesvolle serie rond De Toppers, met aanvankelijk René Froger en Gerard Joling. Vanaf 2005 vulden ze elk jaar een paar keer de ArenA, iets wat niet veel artiesten in Nederland hen nadoen in shows die aan elkaar hangen van meezing-hits en waarin confetti en gouden glitterpakken de hoofdrol de feestsfeer bepalen. Een logisch vervolg leek dan ook de deelname van De Toppers aan het Songfestival vier jaar later, met het door Gordon geschreven nummer Shine.

De pakken van Gordon, Froger en Jeroen van den Boom (die Gerard Joling inmiddels had vervangen) zouden nóg meer ’over the top’ moeten zijn met opflikkerende lampjes - maar die doen het op het ’moment suprême’ helaas niet. Of het daaraan ligt of aan iets anders; de finale in Moskou haalt het trio niet.

Ondertussen dendert Gordons carrière door, waarbij hij ook over de grenzen succes kent. Het nummer Miracle bijvoorbeeld, wordt gekozen tot titelsong van het enorm populaire televisieprogramma Traumhochzeit van Linda de Mol in Duitsland - én wordt er een megahit. Maar ook zijn samenwerkingen zijn succesvol, met Re-Play en met Los Angeles: The Voices.

Achterklap

Gordon zou geen Gordon zijn zonder roddel en achterklap. Met name de grillige vriendschap met zijn ’zuster’ Gerard Joling haalt regelmatig de bladen. En toch is het juist met hem dat een reeks geweldig populaire televisieseries tot stand komt. Joling & Gordon over de vloer, Gillend naar huis, Geer & Goor, waarheen, waarvoor en Geer & Goor zoeken een hobby. Dit laatste programma, waarin de twee zusters, ondanks al hun camp en kitsch, eenzame ouderen aan een hobby helpen, is goed voor een nominatie van de Gouden Televizier Ring. De felbegeerde ring gaat uiteindelijk naar het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld.

En al met al heeft Gordon nog eens een carrière van de grond weten te tillen in de horeca. Ooit volgde hij een koksopleiding, dus kennelijk kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Naar eigen zeggen gaat hij meer tijd en moeite steken in Blushing, zijn koffie- en theesalon in Blaricum die hij vorig jaar opende. Naar het zich laat aanzien is die een succes, want een derde vestiging opent binnenkort de deuren.

Maar zingen, dát niet meer, verzekert hij nu keer op keer. En hoewel Gordon wel vaker is teruggekomen op stellige beweringen, lijkt hij dit keer serieus te zijn. En dan niet eens zozeer vanwege het feit dat hij zichzelf, maar ook het Nederlandstalige lied miskend vindt. ,,Waarom worden onze nummers enkel in Het foute uur van de stations gedraaid, vroegen hij en Joling zich eerder geregeld af.

Belangrijker is dat medicatie voor zijn reuma zijn stem nadelig zou hebben beïnvloed. Maar ook de gehoorbeschadiging die de zanger overhield aan zijn ongeluk in Griekenland, heeft eraan bijgedragen dat Gordon de stekker uit zijn muzikale carrière trekt. „Sinds het auto-ongeluk in Griekenland is er veel veranderd. Ik heb er uiteindelijk toch een gehoorbeschadiging aan overgehouden”, verklaart Gordon aan Edwin Evers. „Ik hoor m’n eigen stem in m’n hoofd, een soort echo, vreselijk. Ik weet dus nu wat iedereen rond mij hoort”, grapte de zanger. „Als je zingt is het echt kut.”