Nieuws/Binnenland
1158030
Binnenland

Marokkanen bekogelen politie-agenten

Maatregelen na ’WK-feest’

Den Haag - De politie gaat na de ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk maatregelen nemen in de aanloop naar het WK-voetbal volgend jaar in Rusland. Om de sfeer in de stad leuk te houden wordt onder andere voorgesteld een sporthal open te stellen waar voetballiefhebbers op een groot scherm de wedstrijden van het gekwalificeerde Marokkaanse elftal kunnen volgen.

„De incidenten van afgelopen zaterdag zijn geëvalueerd en we zijn geschrokken van wat er is gebeurd”, zegt een woordvoerder. „We hebben zaterdag de ruimte gegeven voor een feestje, maar toen een groep van honderd mensen auto’s tegenhield en inzittenden mishandelde, moesten we ingrijpen. Uiteraard zijn we daar niet blij mee, juist omdat we het belangrijk vinden om de verbinding te zoeken.”

Om tijdens het WK nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, gaat de politie in gesprek met de gemeente en contacten in de wijk. „We gaan kijken wat de wensen zijn en wat er georganiseerd kan worden. We kunnen ons voorstellen dat mensen die nu in verschillende koffiehuizen naar de match keken, net als bij eerdere kwalificaties van Nederland, de wedstrijden op één locatie willen volgen. Laten we vooral het voorbeeld volgen van een jochie van tien die ik hoorde zeggen dat het voor iedereen leuk moet zijn.”

Bij de ongeregeldheden in de Schilderswijk werden automobilisten mishandeld en werden stenen en vuurwerk gegooid naar agenten. Ook moest een motoragent het ontgelden. De politie verrichtte twee arrestaties. Diverse relschoppers hadden zich vermomd met een bivakmuts of masker.

Parkeren

In Amsterdam verliep het Marokkaanse feestje tot een uur of elf redelijk gemoedelijk. Weliswaar werden scooters en auto’s midden op straat geparkeerd en werden het verkeer en openbaar vervoer een tijdje omgeleid, maar bedreigend werd het tot die tijd niet.

De politie had er echter geen rekening mee gehouden dat de Marokkanen, net als de Turken bij een feestje doen, naar het Mercatorplein in de wijk De Baarsjes zouden trekken.

„Op basis van het verleden hadden we dat plein nog niet in het vizier als dé plek waar de Marokkaanse gemeenschap feest zou vieren”, zegt een woordvoerder.

Tenslotte sloeg ook in Amsterdam de stemming om. Vuurwerk werd al een tijdje afgeschoten op het plein, maar nu werd ook in stoplichten geklommen en werden voorwerpen naar agenten gegooid.

Er werd geen extra politie opgeroepen. Agenten konden de relletjes snel in de kiem smoren en werden rond half twaalf geholpen door een stevige plensbui.