Nieuws/Buitenland
1158033111
Buitenland

Rechter wijst klacht Trump over Twitter-verbod af

WASHINGTON - Oud-president Donald Trump wilde via een federale rechter afdwingen dat hij weer toegang kreeg tot zijn geblokkeerde Twitteraccount, maar de rechter verwierp de zaak vrijdagmiddag (lokale tijd). Twitter en andere socialemediaplatforms deden Trump vorig jaar in de ban nadat aanhangers van hem het Capitool hadden bestormd.

Trump had meer dan 88 miljoen volgers op zijn Twitteraccount en gebruikte het platform veelvuldig als communicatiemiddel. Volgens de Republikein oefent Twitter „een mate van macht en controle uit over het politieke discours in dit land die onmetelijk, historisch gezien ongekend en uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat”, stelden zijn advocaten in het verzoek aan de rechtbank.

De oud-president vindt dat Twitter hem onterecht „gecensureerd” heeft door waarschuwingen bij zijn berichten te zetten. Het platform plaatste sinds de presidentsverkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen, verspreidde. De berichtensite attendeerde dat informatie in die tweets „mogelijk misleidend” of „in twijfel getrokken” is.