Nieuws/Binnenland
11585
Binnenland

Moordverdachte Everink hekelt ’tunnelvisie OM’

De J. blijft vastzitten

UTRECHT - Ex-tenniscoach Mark de J., die ervan wordt verdacht zakenman Koen Everink te hebben vermoord, blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht gisteren besloten tijdens een tussentijdse zitting in de strafzaak.

Volgens de rechtbank is er voldoende stevig bewijs tegen De J. om hem achter de tralies te houden. Mark de J. zit nu acht maanden vast. Hij beschuldigde het Openbaar Ministerie in een geëmotioneerd betoog van tunnelvisie, en het achterhouden van ontlastend bewijs. De politie zou hem „demoniseren”, aldus De J. „Het OM is bezig om een illusie te creëren. Ik roep justitie op om uit die zelfgemaakte tunnel te komen. Ik heb Koen met geen vinger aangeraakt.”

Volgens Mark de J. zijn er meerdere getuigenverklaringen in een lade verdwenen van mensen die zeggen dat ze op de avond van de moord op Everink buitenlandse mannen in de straat zagen rondhangen. Die verklaringen zouden zijn verhaal ondersteunen dat hij korte tijd ontvoerd werd door buitenlanders, die de woning van Everink binnengingen.

Het OM gelooft dat verhaal niet, en zegt dat er geen aanwijzing is dat er mannen in de straat waren. De J.’s advocaat Pieter Hoogendam zegt dat Koen Everink wel móet zijn vermoord door meerdere personen. De zakenman was zowel van voren als van achteren gestoken.

Wapen met demper

Mark de J. kan geen verklaring geven voor het bloed van Everink op de passagiersstoel van zijn auto. Ook bleek hij het dure IWC-horloge van Everink te hebben, en vroeg hij iemand om een wapen met demper voor hem te regelen. Het OM wees op de verdachte zoekopdrachten die Mark de J. in de periode voor de moord op Everink invoerde op zijn iPad: „dood door messteken”, klap op achterhoofd”, „plaats van hart in lichaam”, „slagader”, „snijden” en „IWC-horloge.” Uit een afgeluisterd gesprek in de gevangenis, bleek dat Mark de J. de zoekgeschiedenis op zijn iPad wilde laten wissen, zegt de OvJ.

Mark de J. was gokverslaafd en stond voor tienduizenden euro’s in het krijt bij Everink. De vrijdag na de moord op de zakenman, zou hij het geleende geld moeten terugbetalen.

De rechtbank wees het verzoek van de verdediging toe om tennisser Robin Haase als getuige te horen.