Nieuws/Binnenland
1159078724
Binnenland

G4: kabinet te langzaam met vuurwerkmaatregelen

Den Haag - Het kabinet is te langzaam met maatregelen die het afsteken van vuurwerk aan banden leggen. Dat zeggen burgemeesters Halsema van Amsterdam, Aboutaleb (Rotterdam), Krikke (Den Haag) en Van Zanen (Utrecht) in een gezamenlijke verklaring over het besluit van het kabinet om vuurwerk in de categorie F3 te verbieden.

Dat gaat bijvoorbeeld om Chinese matten en enkelschots mortieren.

„Teleurstellend is dat het verbod pas bij de jaarwisseling 2020-2021 in gaat. Het tempo waarin het kabinet tot extra maatregelen komt, is veel te langzaam”, aldus de burgemeesters. „Dit doet geen recht aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voor doen.”

Het viertal legt zich niet neer bij deze maatregelen. „Als burgemeesters blijven we ons hard maken voor strengere, landelijke maatregelen. Alleen dan kan de jaarwisseling weer het feest worden dat het moet zijn in plaats van de meest onveilige avond van het jaar.”

Premier Rutte wilde tijdens zijn wekelijks persmoment niet vooruitlopen op een verdergaand verbod. „Ik kan niet in de toekomst kijken, maar dit kabinet heeft geen voornemens om het verbod verder uit te breiden.” De premier benadrukte dat er ook erg veel mensen zijn die plezier beleven aan het afsteken van vuurwerk.