Nieuws
1159235
Nieuws

Vonnis rechter: alleen met toestemming beide ouders

Foto kind niet op Facebook

Almelo - Een ouder mag niet zomaar foto’s van zijn of haar kind op sociale media plaatsen. Dat blijkt uit een vonnis van de Almelose kinderrechter.

Een trotse ouder moet dan maar een plakboek maken of de foto’s aan vrienden of familie op mobieltje of computer laten zien. Plaatsen van foto’s op sociale media moet met toestemming van beide ouders. Toch plaatsen is ’zelfs een strafbaar feit’ stelt het vonnis.

Door raadslieden gespecialiseerd in familiezaken, worden de inhoudelijke details van het vonnis met belangstelling tegemoet gezien. ,,In principe kan een dergelijke uitspraak in toekomstige rechtszaken worden gebruikt”, aldus de Enschedese advocaat Hans Speijdel. ,,Al krijgt het natuurlijk nog meer zeggingskracht als het gerechtshof of liever nog de Hoge Raad zich erover uitspreekt.”

Volgens collega-advocaat Joost Haafkes van Damsté en Partners in Enschede bevat deze casus een belangrijk juridisch novum: ,,Meestal wordt een geschil over foto’s op sociale media onderling opgelost. Er zijn vaker geschilpunten bij scheidingen, maar hier is de privacy in het geding. Dat maakt het extra gecompliceerd, maar ook meteen extra interessant.”

De zaak was aangespannen door een moeder, die er bezwaar tegen had dat de vader foto’s van het tweejarig zoontje op Facebook had geplaatst. De kinderrechter oordeelde vervolgens dat een ouder niet zonder meer foto’s op sociale media mag plaatsen. Daarbij noemde in het vonnis heel expliciet Facebook omdat dit een commercieel medium is en het gevaar bestaat dat foto’s op termijn aan derden worden verkocht.

De advocaten van de vader en moeder willen niet reageren.