Nieuws/Binnenland
1159253
Binnenland

CDA: ’Leer Nederlands met Frans Duijts’

Zanger Frans Duijts

Zanger Frans Duijts

Den Haag - Het CDA wil dat volkszanger Frans Duijts wordt ingezet in een campagne om laaggeletterdheid te bestrijden. „Leer Nederlands met Frans Duijts. Dat klinkt toch als een klok”, vindt Kamerlid Michel Rog.

Zanger Frans Duijts

Zanger Frans Duijts

Volgens de christendemocraat kan Frans Duijts de doelgroep van laaggeletterde gezinnen gemakkelijker bereiken. Hij vraagt aan de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) om er werk van te maken.

Hij wil tevens van de bewindsvrouw weten hoe zij het financieel gaat regelen dat alle leerlingen van alle scholen het Rijksmuseum in Amsterdam gaan bezoeken, zoals is het regeerakkoord door VVD, CDA, D66 en CU is afgesproken.

Kamerlid Rog vreest namelijk dat de reis naar de hoofdstad voor scholen uit de regio veel duurder zal uitpakken. „Mogen wij er van uitgaan dat een bezoek aan het Rijksmuseum straks voor het Bernardinuscollege uit Heerlen net zo licht op hun begroting drukt als voor het Barlaeus Gymnasium uit Amsterdam”, vraagt hij zich af.

VVD pleit tegen subsidie popmuziek

De Tweede Kamer praat vandaag met minister Van Engelshoven over haar cultuurbegroting. De VVD hamert er op haar beurt op dat het subsidiëren van popmuzikanten moet worden gestopt. Het gaat volgens Kamerlid Arno Rutte immers om populaire muziek. „Wie er niet van kan leven, speelt geen popmuziek”, stelt de liberaal die de subsidiekraan daarom wil dichtdraaien.

Arno Rutte van de VVD.

Arno Rutte van de VVD.

De SP eist actie van het kabinet als het gaat om het doorverkopen van concertkaartjes en festivaltickets tegen woekerprijzen. SP en CDA maakten al eerder een initiatiefwet om daar paal en perk aan te stellen, maar die wet sneuvelde in de Senaat.

Het subsidiëren van concertkaartjes door het Rijk is een graat in de keel van PVV-Kamerlid Martin Bosma. „in plaats van dat al die rijke D66’ers en GroenLinksers betalen voor hun kaartjes, moeten ze worden gesubsidieerd.”

Minister wil poptalent blijven stimuleren

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven vindt de rol van de overheid bij de popmuziek „bescheiden” en wil die behouden. De overheid houdt zich vooral bezig met talentontwikkeling en dat is volgens haar soms nodig wil het muziekaanbod zoveel mogelijk mensen blijven aanspreken en de popsector vernieuwend blijft. „Soms moet je een handje helpen”, aldus de bewindsvrouw.

Lodewijk Asscher van de PvdA wil onder meer blijvend aandacht en geld voor muziekonderwijs aan alle kinderen, ook na 2020, en extra aandacht voor de positie van kunstenaars. Beide zaken hebben de aandacht van de minister. Vera Bergkamp van D66 is bezorgd over de vergrijzing onder de museumconservatoren, waardoor kennis en kunde verloren dreigen te gaan. Van Engelshoven wil bezien wat precies de behoefte is en dan aansluiting zoeken met het onderwijs.

Discussie bezoeken Rijksmuseum

Verder ontstond er discussie over de bezoeken van scholieren aan het Rijksmuseum. Een aantal Kamerleden vindt dat ook andere rijksmusea in aanmerking komen voor een tripje met de klas. Scholen mogen zelf kiezen, aldus de minister. „Ze zijn vrij, het is geen verplichting. Het gaat om de bredere werkelijkheid achter het iconische Rijksmuseum.”