Nieuws/Binnenland
1159639693
Binnenland

De Jonge: plan Herstel-NL was levensgevaarlijk geweest

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) .

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) .

DEN HAAG - Het plan van Herstel-NL, een groep deskundigen en professionals om Nederland uit de lockdown te loodsen, was volgens coronaminister Hugo de Jonge „levensgevaarlijk” geweest. „Het was geen herstelplan. Het herstel stel je zo nog maandenlang uit”, zegt De Jonge.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) .

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) .

Herstel-NL bestaat uit wetenschappers, artsen en analisten. Vorige week kreeg het plan van de club om de coronamaatregelen te versoepelen zonder dat het virus weer snel om zich heen grijpt, veel aandacht. Maar twee prominente leden, econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-chef Coen Teulings, stapten al snel uit het initiatief. Voorman Robin Fransman zegt dat het kabinet druk heeft uitgeoefend op de club, maar het kabinet ontkent dit.

De Jonge kondigde, samen met premier Mark Rutte, toch versoepelingen aan tijdens de persconferentie van dinsdag. Maar dit gebeurt „stap voor stap”, benadrukt de zorgminister. Ook andere plannen of kritiek op het coronabeleid zijn „boeiend”, vindt De Jonge. „Maar hier had ik wel moeite mee.” Niet alleen wekt Herstel-NL volgens hem valse verwachtingen, hij wil ook niet dat kwetsbare mensen „op een eiland” worden gezet.

Herstel-NL-voorzitter Fransman noemt de woorden van de minister „misleidend en niet passend.” „Het oordeel van De Jonge is nergens op gebaseerd”, zegt hij.

Volgens Fransman heeft het kabinet eerder geweigerd het plan van Herstel-NL door te rekenen. Hij roept de minister en het kabinet op om het plan alsnog door te lezen en een kostenberekening te maken en op basis daarvan het gesprek aan te gaan.

In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Het land van Wierd Duk’: hoe kan de samenleving weer open?