Nieuws/Binnenland
1159666880
Binnenland

Jury: Nederlander Aydin C. schuldig aan afpersing Amanda Todd

NEW WESTMINSTER - Een Canadese jury heeft de Nederlander Aydin C. zaterdagmiddag (lokale tijd) schuldig bevonden aan het online afpersen van de Canadese Amanda Todd. Dat melden Canadese media. Het destijds 15-jarige meisje maakte in 2012 een einde aan haar leven als gevolg van zogeheten sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal). Een door haar op YouTube gepost filmpje waarin ze haar wanhoop uitsprak, maakte haar zaak wereldnieuws.

De jury heeft Aydin C. schuldig bevonden aan alle aanklachten tegen hem, zoals afpersing, twee aanklachten wegens het bezit van kinderporno, digitale stalking en het lastigvallen van een minderjarige.

Volgens de aanklagers in Canada was C. degene die Todd online lastig viel. Hij is in 2018 in Nederland al tot ruim 10 jaar cel veroordeeld voor digitale stalking, afpersing en andere zedendelicten, de hoogst mogelijke straf. In Canada is C. aangeklaagd voor onder meer afpersing van Todd, maar hij stond niet terecht voor haar dood.

De 44-jarige C. werd in december 2020 uitgeleverd aan Canada. Ongeveer twee maanden geleden begon het proces tegen hem bij het Hooggerechtshof in New Westminster, een voorstad van het Canadese Vancouver. In het proces verklaarde C. onschuldig te zijn en zijn advocaat riep geen getuigen op.

De twaalf juryleden kwam binnen een dag tot een schuldigverklaring.

De uitspraak werd bijgewoond door de moeder van Amanda Todd. Ze reageerde volgens Canadese media nadrukkelijk op elke schuldigverklaring van het ten laste gelegde in het vonnis.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl.