Nieuws/Binnenland
1159788
Binnenland

Zelfverrijking top Amarantis

Van alles was er mis bij onderwijskolos Amarantis. Bij de ondergang van de instelling zijn signalen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs.

Dat schrijft de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de val van Amarantis.

Ook ontbrak het aan duidelijke leiding bij de Amarantis Onderwijsgroep, een samenwerkingsverband van christelijke scholen in Amsterdam, Amersfoort, Almere, Utrecht en Zaandam.

Topmensen zouden zichzelf dure leaseauto’s hebben toegekend, er zijn schimmige vastgoeddeals gedaan. Na zijn aftreden bleef een bestuurder nog jarenlang adviseur, terwijl hij nauwelijks werk verrichtte.

Het rapport wordt pas maandag aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Omdat het onderzoeken van die signalen niet de opdracht was van de commissie, zouden deze niet in het definitieve eindrapport zijn opgenomen, maar wel in een brief aan minister Bussemaker.

Reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval SP, PVV, PvdA en D66 is flink geschrokken van de uitgelekte conceptversie .„Dit is het failliet van de grote schoolbesturen. Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten” zegt Jasper van Dijk (SP) in een eerste reactie. Harm Beertema (PVV) zegt dat het bij Amarantis nog erger was dan hij al dacht. Volgens hem zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.

Ook Paul van Meenen (D66) vindt dat er in het geval van zelfverrijking goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden van strafvervolging of terugvordering. Hij pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.

Van Dijk (SP): „Dit zijn graaiende bestuurders die meer oog hebben voor hun eigen portemonnee dan voor het onderwijs. Bestuurders die over de schreef gaan moet je echt aanpakken en op non-actief stellen. Er moeten sancties zijn op zelfverrijking. En we moeten af van die grote onderwijsfabrieken waarbij bestuurders projectontwikkelaar zijn geworden en voor miljoenen euro's beginnen aan projecten die onbetaalbaar en onverantwoord zijn.”

Beertema (PVV) ziet „regelrechte fraude” als het klopt dat een bestuurder van Amarantis zijn huis in het oosten van Nederland „op kosten van de zaak” heeft laten opknappen. Hij vreest dat de omvang van de onderwijsmolochen een „bepaald soort bestuurder” aantrekt. „Mensen die onderwijs maar een saaie bijzaak vinden. Het gaat hen om marktaandeel, om elkaar vliegen afvangen, om grootschaligheid.”

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing noemt het „schokkend en schrijnend” als het inderdaad klopt dat bestuurders zich met geld dat bedoeld was voor onderwijs hebben verrijkt. Ook de inspectie heeft volgens de PvdA dan gefaald en dat moet onderzocht worden.

De VVD wil pas maandag reageren als het rapport officieel gepresenteerd is.

Het rapport is hier te lezen op de site van RTL4