Nieuws/Binnenland
1160004
Binnenland

Pestcodeloterij

Vandaag alle loten van de Nationale Pestcode Loterij opgezegd. Wij verdelen de besparing over een viertal goede doelen die iets met het welzijn van kinderen te maken hebben. Twee in Nederland, twee daarbuiten. Als u suggesties heeft, zijn die welkom. Mééste stemmen gelden.

Graaicultuur

Vanwaar die actie? Ik kreeg vandaag antwoord op de vraag hoe graaiculturen kunnen ontstaan.  Bij het openen van mijn mailbox staarde ik met ongeloof naar de tekst: "48 miljoen euro op uw postcode 19………"

Ons nummer klopte haarscherp! Onder het openklikken van het bericht wist ik al dat ik er bijna weer was ingetrapt: "Hij valt gegarandeerd in het ……"

Het adres klopte óók. Alleen het piepkleine vraagtekentje aan het eind van die zin verraadde het bedrog. Winston gaat bij ons niet op bezoek komen.

"Ja, ik wil miljoenen!” liet Quinty Trustfull mij verlekkerd uitroepen. Zo’n naam wekt vertrouwen, zou je toch zeggen. Ze kijkt je aan met een stoute blik van: “Kom eens in een prettig sfeertje met me praten over je interieur als de miljoenen op je bankrekening zijn geland." Je ziet je geest al dwalen. Maar met 48 miljoen op zak gaan we toch wel even verder kijken.Reader's Digest

De agressieve boekenclub Reader's Digest zorgde ooit bijna voor een hartverzakking bij mijn grootje van toen 94 (zie mijn column  'Je hebt de honderdduizend geworden!'). Met het Postcodecircus gaat het dezelfde kant op. Je kunt je brievenbus niet openen of de waarschuwingen dat je een giga oetlul bent als je de kans laat liggen om in één klap rijk te worden, stromen je tegemoet. Je wordt bestookt met aanbiedingen en irritante aansporingen om toch vooral dat éne extra lot te kopen dat jou een fortuin gaat bezorgen.

Wat kosten die TV-reclame, de uitzendingen van Linda en al die overbetaalde  hotemetoten wel niet, die van een originele en goedbedoelde loterij zo langzamerhand een circus hebben gemaakt? Het wordt steeds doller. Alleen maar omdat er véél te veel geld binnenkomt. Dan slaat de idioterie toe die mensen bevangt als ze van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun (nieuwe) geld moeten doen.

De Postcodeloterij staat model voor alle instituten waar succes leidt tot onbeheerst groeiende overdaad. Of dat nu ziekenhuizen of woningcorporaties zijn. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. De beste soldaat is nog altijd een arme soldaat.Streep

Ik trok vandaag de streep. Zodra het hele reclamecircus is gestopt en ik zeker weet dat elke cent onder aftrek van kosten bij die goede doelen terechtkomt en er geen oude mensen meer de stuipen op het lijf wordt gejaagd met leugenachtige en wervende teksten die proppers voor een louche nightclub op de Wallen van Amsterdam niet zouden misstaan, wil ik er over nadenken om weer mee te doen.

Het wordt mij nu te link. Ik word óók een dagje ouder.  Ik zie het al gebeuren: "Meneer Beszelsen……. U heeft 50 miljoen euro gewonnen!!! En dan in kleine lettertjes die ik met mijn kippige koppie niet meer kan lezen: "Zou dát geen prettige boodschap zijn zo vlak voor de Feestdagen?" etc. etc. Ik zie me al op de paniek-voorkeuzeknop drukken die mijn nageslacht in actie moet brengen als het mis met me gaat: "Jongens!……Pa heeft 48 miljoen gewonnen!  Jullie kunnen gaan rentenieren!"Burger Service Nummer Loterij

Aan mijn nooit niet! Opzouten met die Postcode-Pimps. Ik koop nog gauw even een Staatslot voor de Ouwejaarstrekking. "Ja maar….die maken toch óók steeds meer reclame, Beszelsen?"

Okay, okay. Dán niet. Ik wacht wel op de BSN-Loterij. Die blijft geheel privé. Uitslag alleen op te vragen met je eigen DigiD.

Prettige feestdagen en een mooi 2013 gewenst.