1160043
Binnenland

Bussemaker: rapport schokkend en onthutsend

 ,,Schokkend en onthutsend.'' Dat is het eerste oordeel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs over het uitgelekte Amarantisrapport. ,,Dit verhaal is zeer ernstig, maar we moeten nog wel kijken of het klopt. Als ook maar de helft waar is, dan hebben de mensen die het betreft een enorm groot probleem met mij'', zei Bussemaker zaterdag in Nieuwsuur.

Ze hield nog een slag om de arm omdat ze maandag pas de officiële versie van het rapport krijgt. Zaterdag lekte een conceptversie uit. Bij de ondergang van de instelling zijn signalen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs.

Bussemaker zei dat als de berichten kloppen zij gaat kijken of strafrechtelijke vervolging van de Amarantistop mogelijk is. Haar departement zou dan aangifte moeten doen. Ze vraagt zich af waar het morele kompas was van de bestuurders. ,,Ze moesten goed onderwijs geven. Wat ik heel zorgelijk vind is dat men blijkbaar meer geïnteresseerd was in de eigen leaseauto en kantoren op de Zuidas dan in de eigen leraren en leerlingen.''