Nieuws/Binnenland
1160163
Binnenland

Uitlevering terreurverdachte zeldzaam

De Nederlander Sabir K. mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd om te worden berecht voor terrorisme, heeft minister Ivo Opstelten besloten. Sinds de aanslagen in de VS in 2001, is hij voor zover bekend de tweede Nederlandse terreurverdachte die aan Washington wordt overgedragen. Hij is de eerste Nederlander die wordt beticht van het beramen van aanslagen voor terreurnetwerk al-Qaeda.

De eerste Nederlander die in de VS voor terrorisme werd berecht, was Wesam al Delaema. De federale rechtbank in Washington veroordeelde hem in april 2009 tot 25 jaar gevangenisstraf, onder meer voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Door schuld te bekennen ontliep hij een proces, waarin hij het risico liep op een veroordeling tot levenslang.

Onderdeel van het uitleveringsverdrag met de VS is dat door Nederland uitgeleverde landgenoten hun straf hier mogen uitzitten. Wesam mocht daardoor terugkeren naar Nederland. De rechtbank in Rotterdam zette zijn straf om tot 8 jaar cel, omdat hij in de VS onder zeer slechte omstandigheden zou hebben vastgezeten.

Al Delaema zat in de beruchte DC Jail, op slechts een paar kilometer van het Witte Huis. Daar werd hij volgens eigen zeggen lange tijd geïsoleerd onder de grond opgesloten. Daar zag hij volgens eigen zeggen het eerst half jaar nooit daglicht en werd hij gemarteld. Zo werd zijn cel onder water gezet en ging regelmatig lange tijd het brandalarm aan, waardoor slapen onmogelijk was.