Nieuws
1160223
Nieuws

Prijsindicatie McLaren X1

McLaren wil het exacte bedrag van de X1, een one-off op basis van de MP4-12C, niet prijsgeven. De sportwagenbouwer geeft echter wel een prijsindicatie.

Midden-Oosten

De McLaren X1 is verkocht aan een gefortuneerde klant uit het Midden-Oosten wiens identiteit niet bekend wordt gemaakt. De auto is in opdracht van die klant gebouwd. Het merk geeft aan dat de sportwagen tussen de 3 en 7 miljoen pond kost. Dat is fors duurder dan een reguliere MP4-12C waar de X1 op gebaseerd is. Die kost namelijk net geen 300.000 euro.

Complex

Niet alleen het carbon is prijzig. De klant wilde een hypermoderne, hoogtechnologische neus en achterkant. Dat reflecteert zich onder meer in de complexe voor- en achterlichten. Die laatste zijn wellicht de duurste onderdelen van de X1. Aan de X1 hebben de afgelopen drie jaar slechts zeven mensen gewerkt. Alles is specifiek voor de auto ontworpen en met de hand gemaakt uit koolstofvezel en aluminium.

Naam

En hoe komt de X1 aan zijn naam? De X staat voor 'Special Projects', de afdeling binnen McLaren waar de rijke mensen van de wereld de zotste dromen tot vorm kunnen laten kneden. De '1' illustreert dat dit de eerstegeborene is. Dat er in de toekomst meer soortgelijks komt, lijkt dus logisch. McLaren mag er niet meer bouwen. Het is er één en het blijft er maar één. Alle rechten van de auto liggen namelijk bij de klant. Indien er een tweede exemplaar gewenst is, zal daarvoor eerst goedkeuring door de klant gegeven moeten worden.

Autovisie kreeg de unieke mogelijkheid om achter het stuur van deze verzamelaarsauto te stappen. In Autovisie Magazine 26 het bijzondere verhaal achter de McLaren X1.