Nieuws/Binnenland
1160379
Binnenland

Veilig Onderwijs wil onderzoek naar pesten

De Stichting Veilig Onderwijs wil dat er een parlementair onderzoek komt naar pestgedrag op scholen. Dat liet een woordvoerster van die organisatie maandag weten.

De stichting treedt samen op met het Europees Expertisecentrum voor Veiligheid en het Netwerk Landelijke Ouder Organisaties. Volgens deze drie groepen is er de laatste 25 jaar vanuit de overheid veel geprobeerd om pestgedrag te onderzoeken en te voorkomen.

Omdat het beleid zonder succes bleef, zo stelt de Stichting Veilig Onderwijs, is het nu tijd voor een parlementair onderzoek.

De organisaties willen graag antwoord op de vraag wat er de voorbije 25 jaar precies fout is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

Aanleiding voor de actie van Stichting Veilig Onderwijs is het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren vanwege pestgedrag. Het meest recente en bekendste voorbeeld was de dood van de 20-jarige Tim Ribberink, begin november. Hij liet in een afscheidsbrief aan zijn ouders weten dat hij zijn leven had beëindigd omdat hij veel werd gepest en getreiterd.