Nieuws/Binnenland
1160954571
Binnenland

Coronacrisis: zaterdag 21 maart

LIVE | Italië meldt 800 doden in één dag

Een begraafplaats in Bergamo

Een begraafplaats in Bergamo

AMSTERDAM - Wereldwijd zijn meer dan 11.000 mensen aan het coronavirus overleden. Het aantal besmettingen wereldwijd is vastgesteld op ruim 275.000 en ruim 89.000 personen herstelden. Volg alle laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis in dit liveblog.

Een begraafplaats in Bergamo

Een begraafplaats in Bergamo

In Nederland zijn nu 106 mensen overleden aan de ziekte. Het virus is bij 2994 personen geconstateerd. De meeste doden zijn gevallen in Italië waar het dodental nu op meer dan 4000 staat. In China staat het dodental nu op ruim 3000.

De hoofdpunten van het coronanieuws:

 • Johnson: ’We lopen amper twee of drie weken achter op Italië’
 • Cyprus meldt eerste dode door coronavirus
 • Roemenië sluit de grenzen voor buitenlanders
 • Eerste dode Israël is Holocaustoverlevende
 • Dodental in Turkije stijgt naar 21
 • Trump wil Noord-Korea helpen bij het bestrijden van het coronavirus
 • Ierland meldt stijging aantal gevallen coronavirus tot 785
 • Hulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt elke dag 10.000 telefoontjes van gestrande Nederlanders
 • Sterke stijging aantal coronadoden in Frankrijk
 • Aantal coronadoden in Engeland gestegen tot 233
 • Rode Kruis krijgt veel medische hulpmiddelen aangeboden
 • In Italië zijn in één dat 800 mensen door het coronavirus overleden
 • Aantal besmettingen en doden in Duitsland stijgt verder
 • NS ziet ’her en der’ toch drukke treinen
 • Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuizen elders
 • Eerste doden in Finland, Litouwen en Bosnië
 • Groep gestrande Indiërs nog steeds vast in Nederland
 • Helft besmette mensen in Zwitserland onder de 51 jaar
 • Zwaar getroffen Frans departement Haut-Rhin verscherpt maatregelen
 • Eerste lading mondkapjes komt aan op Schiphol
 • RIVM: dodental door corona gestegen naar 136
 • Dodental Spanje stijgt met bijna een derde
 • Indonesië heeft hoogste dodental van zuidoost Azië
 • Defensie helpt met verplaatsen van patiënten
 • Aantal sterfgevallen door coronavirus in België verdubbelt bijna
 • Cuba sluit grenzen voor buitenlanders om coronavirus
 • Colombia stelt verplichte quarantaine in
 • Eerste coronadoden in Singapore
 • Brabantse coronapatiënten komen aan in Groningen, Defensie schiet te hulp
 • Brabants ziekenhuis onder hoogspanning: ’Het gaat nu heel snel
 • ’Coronadoden Italië hadden bijna allemaal ook andere ziekte
 • Corona in Italië: ’Schrikbarend en steeds erger’ (podcast)
 • Huidfonds: na handen wassen vette crème smeren
 • Wereldgezondheidsorganisatie: veel coronapatiënten jonger dan 50

Financieel-economisch corona-nieuws:

Uit de sportwereld:

Uit de entertainmentwereld:

Italië meldt 800 doden in één dag

In Italië zijn sinds vrijdag bijna 800 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in het land.

Het totale aantal doden steeg met 793 tot 4825, zeiden de autoriteiten zaterdag in Rome.

Het aantal besmettingen in Italië is toegenomen van 47.021 tot 53.578, een stijging van 13,9 procent.

De zwaarst getroffen regio Lombardije bevindt zich nog steeds in een kritieke situatie, met 3095 doden en 25.515 mensen die zijn besmet.

Van degenen in heel Italië die oorspronkelijk besmet waren, zijn er op zaterdag 6072 volledig hersteld, vergeleken met 5129 de dag ervoor. Er liggen 2857 mensen op de intensive care tegen eerder 2655.

Het aantal sterfgevallen in Italië is opmerkelijk hoog vergeleken met het aantal officieel gemelde besmettingen. De exacte reden hiervoor is onduidelijk. Deskundigen vermoeden meerdere redenen. Zo heeft Italië een van de oudste bevolkingsgroepen ter wereld en de meeste doden waren ouderen met reeds bestaande aandoeningen.

Veel grootouders wonen met hun kinderen en kleinkinderen in Italië in één huis. Daardoor zijn infecties makkelijker op te lopen. Verder is het vermoeden dat het aantal besmette mensen aanzienlijk hoger is dan aangegeven, en veel gevallen die mild of zonder symptomen verlopen, worden niet geregistreerd.

Donderdag haalde Italië China in als het land met de meeste doden door het zeer besmettelijke virus.

Johnson: ’We lopen amper twee of drie weken achter op Italië’

Groot-Brittannië loopt qua verspreiding van het nieuwe coronavirus slechts „twee of drie weken” achter op Italië. Dat zegt de Britse premier Boris Johnson zondag in verschillende landelijke kranten.

Volgens Johnson is het mogelijk dat de nationale gezondheidsdienst NHS overbelast raakt door het virus.

„Tenzij we samenwerken, tenzij we de heroïsche en collectieve nationale inspanning leveren om de verspreiding te vertragen, dan is het maar al te waarschijnlijk dat onze eigen NHS op dezelfde manier overweldigd zal worden”, zei Johnson, refererend naar de situatie in Italië.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 5000 duizend gevallen van het coronavirus bekend en 233 patiënten overleden. Sinds vrijdagavond zijn alle cafés, theaters en andere uitgaansgelegenheden in het land dicht om het virus beter te kunnen bestrijden.

Cyprus meldt eerste dode door coronavirus

Cyprus meldde zaterdag zijn eerste dode door het nieuwe coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid betreft het een persoon die al onderliggende gezondheidsproblemen had.

Er zijn geen verdere details bekendgemaakt in de verklaring van het ministerie. Zaterdag rapporteerde Cyprus 84 bevestigde gevallen van het coronavirus in het zuidelijke deel van het eiland.

Roemenië sluit de grenzen voor buitenlanders

Roemenië heeft de grenzen voor buitenlanders grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd is de bewegingsvrijheid van de burgers beperkt, zei minister van Binnenlandse Zaken Marcel Vela zaterdagavond.

Buitenlanders kunnen alleen nog binnenkomen als daarvoor een noodzakelijke reden is. Een doorreis door het land is nog wel mogelijk via gecontroleerde routes. De maatregelen gaan zondagavond in.

Ook is een avondklok ingesteld die de hele nacht geldt. Overdag mogen de Roemenen hun huis verlaten, maar geen groepen van meer dan drie personen vormen die niet uit hetzelfde huishouden komen.

In de grote winkelcentra zijn alleen winkels open die levensmiddelen of hygiëneproducten verkopen.

In Roemenië steeg het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus met 59 tot 367.

Eerste dode door coronavirus Israël is Holocaustoverlevende

Israël heeft een eerste dode bevestigd als gevolg van het coronavirus. Het is de 88-jarige Aryeh Even, een overlevende van de Holocaust uit Hongarije, meldde The Jerusalem Post.

Hij werd ongeveer een week geleden in het ziekenhuis opgenomen en in de quarantaineafdeling geplaatst voor coronaviruspatiënten. Hij kwam in een ernstige toestand aan en naar verluidt leed hij aan een aantal onderliggende aandoeningen.

Even woonde in een woonzorgcentrum in Jeruzalem. Zes andere senioren uit hetzelfde centrum hebben ook het coronavirus opgelopen, van wie er één in ernstige toestand in het ziekenhuis ligt.

Israël heeft tot nu toe 883 bevestigde gevallen van het coronavirus en één overlijden gemeld. De Palestijnen hebben 52 gevallen op de bezette Westelijke Jordaanoever en geen enkele in de Gazastrook.

Ierland meldt stijging aantal gevallen coronavirus tot 785

Het aantal gevallen van het coronavirus in Ierland is gestegen met 102 tot 785, zei het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

Vrijdag zijn in het land drie mensen overleden aan de ziekte.

Dodental in Turkije gestegen naar 21

Het dodental in Turkije door het coronavirus is zaterdag gestegen met 12 tot 21. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen steeg met 277 tot 947, zei minister Fahrettin Koca van Volksgezondheid

De afgelopen 24 uur zijn er 2953 tests uitgevoerd, voegde hij eraan toe.

10.000 telefoontjes per dag over gestrande Nederlanders

De hulplijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt dagelijks 10.000 telefoontjes van in het buitenland gestrande Nederlanders en hun familie over de terugkeer naar ons land. De website met reisinformatie en -adviezen is in de afgelopen week meer dan zeven miljoen keer bezocht.

Dat meldt het ministerie in een persbericht, waarin het ook aangeeft overuren te draaien om Nederlanders thuis te krijgen die door beperkingen wegens het coronavirus niet terug kunnen reizen. Volgens Buitenlandse Zaken gaat het om „duizenden” mensen.

„Met man en macht werken we om de Nederlanders die nu vastzitten zo snel mogelijk terug te laten keren”, zegt minister Stef Blok. Ook in de 150 Nederlandse ambassades en consulaten wordt „dag en nacht” doorgewerkt om Nederlanders bij te staan.

Blok praat dagelijks met collega-ministers van Buitenlandse Zaken over problemen waardoor terugkeer onmogelijk is. Zijn ministerie heeft samen met de reisbranche en luchtvaartmaatschappijen contact met landen „om te bemiddelen in landingsmogelijkheden van commerciële toestellen en zo nodig extra vluchten. Dat is gelukt in onder andere Egypte, Marokko en Tunesië, waar vandaan duizenden Nederlanders afgelopen dagen hebben kunnen vertrekken naar Nederlandse luchthavens.”

Gestrande Nederlanders kunnen 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht bij de hulplijn via +31 (0) 247 247 247. Het ministerie raadt deze mensen aan zich te melden bij de ambassade, en zich aan te melden op informatieservice.nederlandwereldwijd.nl.

Recordaantal nieuwe doden in Lombardije

De zwaar door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije heeft een nieuw recordaantal doden geteld in een etmaal. In 24 uur steeg het aantal sterfgevallen met 546 naar 3095.

Een dag eerder waren zo’n 380 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Dat was toen de grootste stijging in een dag sinds de uitbraak. Het aantal besmettingen in de regio met het financiële centrum Milaan is met ruim 3000 opgelopen tot ruim 25.515.

In heel Italië nam het aantal doden vrijdag al toe tot boven de 4000, wereldwijd een record. Zelfs China, waar de uitbraak van het nieuwe coronavirus begon, registreerde officieel minder slachtoffers.

Trump wil Noord-Korea helpen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een brief aangeboden om samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia.

Volgens de staatsmedia heeft Kim een brief van Trump ontvangen waarin de Amerikaanse president zegt onder de indruk te zijn van de inspanningen van de Noord-Koreaanse leider om zijn volk te beschermen tegen het coronavirus. Er stond niet bij wanneer de brief was ontvangen.

In de brief zou Trump ook plannen uiteenzetten om de banden tussen de twee landen weer aan te halen.

Noord-Korea noemde de brief een teken van „de speciale en zeer hechte persoonlijke relaties” tussen de twee leiders, ondanks recente wrijvingen.

Een functionaris van de Amerikaanse regering bevestigde dat Trump de brief had gestuurd en zei dat deze „consistent was met zijn inspanningen om wereldleiders te betrekken bij de aanhoudende pandemie.” De president kijkt uit naar volgende gesprekken met voorzitter Kim, aldus de regeringsfunctionaris.

Sinds Trump afgelopen juni een derde top met Kim hield, is er geen vooruitgang geboekt in het streven Pyongyang te bewegen zijn nucleaire- en raketprogramma’s op te geven.

Noord-Korea heeft juist weer een aantal raketlanceringen uitgevoerd, waaronder van twee korteafstandsraketten in de afgelopen dagen. Het land probeert de Verenigde Staten en hun bondgenoten onder druk te zetten om economische sancties op te heffen.

Aantal doden in Engeland opgelopen naar 233

Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is gestegen tot 233 nadat in Engeland nog 53 sterfgevallen waren gemeld, aldus Britse media.

De laatste cijfers komen nadat premier Boris Johnson opdracht had gegeven tot sluiting van cafés, pubs, restaurants en sportscholen. Het Verenigd Koninkrijk voert de maatregelen verder op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De overleden patiënten waren tussen de 41 en 94 jaar oud en hadden allemaal al gezondheidsproblemen, zei de Nationale Gezondheidsdienst.

Dodental Spanje stijgt met bijna een derde

Het aantal coronadoden in Spanje is in een etmaal met bijna een derde gestegen naar 1326. Dat maakten de autoriteiten zaterdag bekend. Vrijdag sprong het aantal sterfgevallen al naar boven de duizend.

Spanje in na Italië het zwaarst getroffen Europese land. Het aantal besmettingen met het coronavirus nam in 24 uur toe met een kwart, van net geen 20.000 naar bijna 25.000. Het aantal besmettingen en doden blijft maar groeien.

In Portugal overleden in 24 uur tijd zes mensen aan de gevolgen van het virus. Dat is een verdubbeling, het dodental staat nu op twaalf. Het land heeft inmiddels 1280 besmettingen geregistreerd.

Frankrijk meldt fikse stijging aantal coronadoden

Ook Frankrijk registreert een sterke stijging van het aantal coronadoden. In een etmaal waren er 112 sterfgevallen en steeg het totaal tot 562.

Van de besmette personen liggen er 6172 in een ziekenhuis. Ruim 1500 zijn er ernstig aan toe, aldus het ministerie van Gezondheid. Dat zijn er ruim 200 meer binnen een dag.

Rode Kruis krijgt veel aanbod van medische hulpmiddelen

Bij het Rode Kruis stromen de mails binnen met aanbiedingen van medische hulpmiddelen. Op een oproep hiertoe van de hulporganisatie wordt volop gereageerd. Ook komen er op de speciale Rode Kruis Hulplijn veel telefoontjes binnen met vragen over het coronavirus. In de eerste week is er al bijna 12.000 keer gebeld.

„Nog altijd hebben mensen vragen over wat nu wel en niet mag in deze tijd en bellen ze naar het Rode Kruis voor hulp en advies”, meldt de organisatie. „Ook zien we dat er meer mensen aankloppen die alleen zijn, het huis niet uit kunnen en praktische hulp nodig hebben. Het gaat dan voornamelijk over het doen van boodschappen, maar ook om klusjes als het uitlaten van de hond.” Het Rode Kruis koppelt dit soort aanvragen door naar vrijwilligers in de regio waar de persoon die hulp nodig heeft.

Verder brengen vrijwilligers van het Rode Kruis in Utrecht pakketten rond van de voedselbank, omdat het uit oog van besmettingsgevaar niet wenselijk is dat mensen nu zelf langskomen. Ze doen dat in elk geval tot 1 mei.

Aantal besmettingen en doden in Duitsland stijgt verder

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland is verder gestegen van 16.662 naar 21.600. Dit meldt het Duitse persbureau DPA op basis van gerapporteerde cijfers van de deelstaten.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, heeft bijzonder hoge aantallen met meer dan 6700 besmettingen, evenals Beieren en Baden-Württemberg met elk meer dan 3600 gevallen. Tot dusver zijn in de hele Bondsrepubliek meer dan 70 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

NS ziet ’her en der’ toch drukke treinen

Op de eerste dag van de speciale basisdienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is het op verschillende plekken in het land af en toe nog best druk in de treinen. NS-topman Roger van Boxtel benadrukt dat reizen met de trein momenteel niet is bedoeld als dagje uit, maar dat de treinen blijven rijden om mensen in vitale functies - zoals de zorg - naar hun werk te brengen.

„Her en der toch druk in de trein. Wil iedereen voldoende afstand van elkaar houden”, schrijft hij op Twitter. „Voor de veiligheid/gezondheid van uw medereizigers, van de collega’s van de NS en andere ov-bedrijven en van uzelf.” Hij waarschuwt verder: „Als we een totale lockdown willen vermijden, moeten we verantwoordelijkheid nemen.”

De NS zegt dat het aantal treinreizigers door de coronamaatregelen zo’n 10 procent van het normale aantal is. Met de huidige regeling moet er volgens de woordvoerder voldoende ruimte zijn voor iedereen.

Groep gestrande Indiërs nog steeds vast in Nederland

De groep Indiërs die vrijdag strandde op Schiphol zit nog steeds vast op de luchthaven. Dat meldt de marechaussee zaterdag. Het gaat om 117 mensen. De meesten van hen bivakkeren op Schiphol. Alleen ouderen en mindervaliden worden momenteel opgevangen in hotels.

De Indiërs wilden vanwege de coronacrisis terug naar hun vaderland, maar hun vliegtuig moest rechtsomkeert maken omdat India wegens diezelfde pandemie geen reizigers meer binnenlaat. Nog steeds kan de groep niet terug naar India. De marechaussee benadrukt „dat er druk wordt uitgeoefend” om het probleem op te lossen. Een woordvoerder spreekt van een „vervelende en bizarre situatie.”

De passagiers, die afkomstig zijn uit onder meer de Verenigde Staten en Canada, mogen Nederland niet in. Sinds donderdagavond geldt een inreisverbod voor mensen van buiten de Europese Unie.

De Indiase ambassadeur is op de luchthaven om de groep verder te helpen.

Aantal sterftegevallen België in één dag bijna verdubbeld

In België zijn nog dertig patiënten bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Het is bijna een verdubbeling van het aantal sterfgevallen in 24 uur. Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het virus staat in België nu op 67.

Het land heeft 558 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal op 2815, meldden de gezondheidsautoriteiten zaterdag.

Indonesië heeft hoogste dodental van zuidoost Azië

Indonesië telt nu 38 overleden slachtoffers, het hoogste aantal doden in het zuidoosten van Azië. Het aantal gevallen steeg in een etmaal met 85 naar een totaal van 450.

Vrijdag heeft de gouverneur van de Indonesische hoofdstad Jakarta voor twee weken de noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van de pandemie. President Joko Widodo is ook op het virus getest, maar de uitslag wordt niet openbaar gemaakt. Hij maakt het volgens het ministerie van Gezondheid heel goed.

Planners van defensie helpen met verplaatsen patiënten

Om Brabantse coronapatiënten naar andere ziekenhuizen te verplaatsen, zijn vijf militaire planners ingezet. Zij helpen vooral met de logistieke uitvoering, laat een woordvoerder van Defensie weten.

Deze militairen zijn specialistische planners. Binnen de krijgsmacht zijn zij getraind in het plannen van patiëntenvervoer. Bij bepaalde missies zijn zulke ’geneeskundige afvoerketens’ ook nodig. De expertise van de militairen wordt „ingezet om het herverdelingsplan te coördineren en te plannen.” Dat doen zij vanaf computers in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze gaan zaterdagmiddag al aan het werk. De militairen komen van de brigade in Oirschot.

De uitbraak van het coronavirus treft vooral Noord-Brabant. Vanuit ziekenhuizen in die provincie klonk eerder deze week een oproep aan andere ziekenhuizen om bedden te delen.

Vijf mensen met het coronavirus die op de intensive care in Brabantse ziekenhuizen liggen, worden zaterdag overgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden. Dat maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bekend. Het gaat om patiënten die momenteel op de ic van het Amphia ziekenhuis in Breda worden geholpen.

Opnieuw meer buitenlandse coronagevallen in China

Het aantal coronabesmettingen in China is sinds vrijdag met 41 toegenomen, meldt de nationale gezondheidsraad. Het gaat volgens de autoriteiten uitsluitend om mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt.

Het is het hoogste aantal nieuwe buitenlandse besmettingen sinds vrijdag, toen waren er 39 gevallen. 269 mensen in China hebben het virus nu buiten de landsgrenzen opgelopen.

Binnen het land zelf is volgens China voor de derde dag op rij niemand lokaal besmet geraakt.

Zeven mensen zijn sinds vrijdag gestorven aan het longvirus. Zij stierven allen in de provincie Hubei, dat lange tijd gold als het epicentrum van de Chinese virusuitbraak.

Ruim 81.000 besmettingsgevallen zijn in China bekend, 3255 mensen zijn aan het virus overleden.

Verplegersopstand in Spanje

Verplegers in het ziekenhuis Infante Elena in het Zuid-Spaanse Huelva zijn in opstand gekomen, toen de directie aankondigde de werktijden ingrijpend te veranderen vanwege de drukte door het coronavirus. De directeur wilde dat personeel minder uren per dag, maar meer dagen achter elkaar zou werken.

Het stuitte op een rebellie in het hospitaal. Circa driehonderd verplegers verzamelden zich vrijdag boos in de gangen en riepen om het vertrek van de directeur. De politie moest eraan te pas komen om het protest te stoppen. De directeur, Paloma Hergueta, heeft de gemoederen uiteindelijk bedaard door haar plannen voorlopig in te trekken.

Australië sluit druk strand vanwege coronavirus

De Australische autoriteiten hebben het bekende strand Bondi Beach in Sydney zaterdag gesloten voor publiek omdat strandgangers zich niet aan de richtlijnen rond het coronavirus hielden.

De Australische overheid heeft inwoners gevraagd anderhalve meter afstand te houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook mogen bij bijeenkomsten maximaal vijfhonderd mensen aanwezig zijn.

Op foto’s die vrijdag op internet werden verspreid, is te zien dat het druk was op Bondi Beach en bezoekers maar weinig gehoor gaven aan de coronarichtlijn van de regering.

Bondi Beach zit ondanks de coronacrisis vol met badgasten.

Bondi Beach zit ondanks de coronacrisis vol met badgasten.

De autoriteiten in Sydney hebben het strand daarop voorlopig gesloten. Mogelijk wacht andere stranden in het land hetzelfde lot, liet een regeringswoordvoerder weten.

„Als je je niet aan deze regels houdt, breng je niet alleen jezelf, maar ook andere Australiërs in gevaar”, zei gezondheidsminister Greg Hunt zaterdag over de strandgangers op Bondi Beach. „We moeten de beste versie van onszelf zijn.”

In Australië zijn 877 gevallen van het coronavirus bekend. Zeven mensen zijn tot nu toe overleden.

Vrijwilligers gaan boodschappen doen voor zorgpersoneel

Tienduizend vrijwilligers gaan de komende tijd, onder de naam Bezorg de Zorg, boodschappen doen voor mensen in de zorgsector. Veel zorgpersoneel stuit ’s avonds na een werkdag op lege schappen, zo heeft de ervaring geleerd.

Het idee komt vandaan bij het bedrijf Roamler, dat normaal gesproken bedrijven uit de retailbranche voorziet van uiteenlopende diensten. Veel personeel zit thuis in verband met de coronacrisis.

Volgens de initiatiefnemers verdienen de medewerkers in de zorg wel iets beters dan lege schappen en volle supermarkten en dus worden zij via de website www.bezorg-dezorg.nl gelinkt aan een vrijwilliger die in de buurt woont. Vervolgens wordt het afgehandeld met een Tikkie, een betaalmethode via Whatsapp of SMS.

„Zorgverleners hebben echt hulp nodig in deze tijd. We horen en lezen steeds weer verhalen van verpleegkundigen en artsen die niet meer hun dagelijkse boodschappen kunnen krijgen omdat gedurende hun lange dienst alles wordt leeggekocht. Supermarkten doen natuurlijk hun best de schappen aan te vullen, maar mensen kopen op dit moment veel meer dan normaal. Onze medewerkers zitten nu veelal op de bank en willen graag aan de slag. Bovendien willen zij graag zorgprofessionals helpen”, zegt Wiggert de Haan, directeur van Roamler.

De website is sinds zaterdagochtend 09.00 uur live. Zorgpersoneel uit het hele land kan gebruikmaken van de dienst.

Cuba sluit grenzen voor buitenlanders om coronavirus

Cuba sluit de grenzen voor buitenlanders om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft president Miguel Diaz-Canel vrijdag bekendgemaakt in een tv-toespraak.

De Nederlandse ambassade in Cuba roept Nederlanders op het land zo snel mogelijk te verlaten. „De ontwikkelingen ten aanzien van het luchtverkeer gaan snel. Er vertrekken steeds minder vluchten vanuit Cuba, zeker na 26 maart”, aldus de ambassade.

In deze fase van de coronacrisis vliegen de cijfers je om de oren en is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen elke dag een overzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten op een rij. Luister de podcast hier of hieronder.