Nieuws/Binnenland
1161253418
Binnenland

’Mogelijk zonkracht 8’

Zweten geblazen: komende dagen tropische temperaturen tot wel 35 graden

AMSTERDAM - Leg de zonnebrand en parasol maar klaar want komende dagen gaan de temperaturen flink omhoog. Op grote schaal wordt zonkracht 7 bereikt en vrijdag en zaterdag kan de temperatuur oplopen tot wel 35 graden.

Donderdag wordt het volgens Weeronline ook een zonnige zomerdag. De temperatuur stijgt naar 22 tot 26 graden. Alleen het noorden heeft in de ochtend met wat wolkenvelden te maken die geleidelijk wegtrekken.

Vanaf vrijdag draait de wind naar het zuiden en wordt het tropisch warm. In de midden wordt het 27 tot 29 graden en ook in het noorden komt de maximumtemperatuur ruim boven 25 graden uit. In het zuiden worden temperaturen boven de 30 graden verwacht.

Zaterdag wordt het drukkend warm met veel zonneschijn. In het noorden en noordwesten wordt het maximaal 25 graden en in het zuidoosten zijn er zelfs uitschieters naar 33 tot 35 graden.

Zondag koelt het een beetje af naar ongeveer 20 tot 24 graden. In het zuidoosten kan het wel nog ruim 25 graden worden. Naast zon, is er wel kans op meer bewolking en stevige buien.

Zonkracht

Vrijdag en zaterdag zal op veel plekken zonkracht 7 worden bereikt en in het midden en zuiden van het land kan dit zelfs oplopen tot sterkte 8. Deze „uitzonderlijk hoge waarden” komen in Nederland niet vaak voor, aldus de weersite.

Deze combinatie van felle zon en warmte vergroot de kans op een zonnesteek, reden voor Weeronline om daarvoor te waarschuwen. Bij deze waarden kan een gevoelige huid binnen een kwartier verbranden. De zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, en dus geeft Weeronline het advies de zon dan zoveel mogelijk te vermijden.

De zon schijnt het felst rond de langste dag van het jaar, op 21 juni. De sterkte is voornamelijk afhankelijk van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de bewolking die zich lager in de atmosfeer bevindt. „Zoals sluierbewolking op 10 kilometer hoogte of stapelwolken op 1 kilometer hoogte”, legt een woordvoerster van Weeronline uit. „Daar weerkaatsen de wolken de straling.” Zand en water weerkaatsen het uv-licht eveneens, waardoor verbranden op het strand of een boot nog net wat sneller gaat.

Smogwaarschuwing

Door de hoge temperatuur en door ophoping van luchtvervuiling ontstaat op zonnige en warme dagen zomersmog, hiervoor waarschuwt Weeronline. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden daarom geadviseerd vrijdag en zaterdag in de namiddag en aan het begin van de avond zoveel mogelijk binnen te blijven en zware lichamelijke inspanningen te vermijden.

Vanaf zondag zullen de mogelijke buien de lucht weer enigszins schoonspoelen. Ook waait de wind uit het noordwesten en stroomt schonere lucht binnen.

’Spring niet het water in’

Wie komende dagen in het zomerse weer gaat bootje varen, moet niet zomaar het water induiken. „Voel eerst even hoe koud het is”, adviseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Het is nog lente, dus het water kan koud zijn. Wie in het warme weer besluit om in een bootje te gaan varen, moet daar rekening mee houden, zegt de KNRM. „Als je er zomaar inspringt, loop je risico op een cold shock.” Dat is een schrikreactie waardoor je automatisch inademt en mogelijk water hapt, legt een woordvoerder uit. Vooral op groot open water, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer en de zee moeten mensen oppassen.

Reddingsbrigade Nederland merkt dat mensen tijdens de eerste warme dagen van het jaar weer even hun geheugen moeten opfrissen. „Hoe zat dat ook alweer, recreëren in open water?”, vat een woordvoerder het samen.

De organisatie wil mensen dan ook vooral herinneren aan de algemene wijsheden voor aan het strand. „Ten eerste: ga nooit alleen zwemmen in open water.” Als het water koud is, kun je bijvoorbeeld kramp krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn als er niemand bij je is.

„Laat ook nooit je kinderen alleen in zee of op het strand. We zien aan het begin van het seizoen altijd een piek in het aantal zoekgeraakte kinderen.” Ouders kunnen bijvoorbeeld hun naam en telefoonnummer op de arm van hun kind schrijven, zodat ze makkelijker teruggebracht kunnen worden. Verder waarschuwt ook de Reddingsbrigade mensen voor de hoge zonkracht de komende dagen. „Smeer je goed in en blijf dat ook herhalen.”

De Reddingsbrigade is aanwezig op nagenoeg alle stranden om toezicht te houden op badgasten.