Nieuws
1161903
Nieuws

Vietnamese bloggers verliezen beroepszaak

Twee prominente dissidenten in Vietnam hebben vrijdag de beroepszaak verloren tegen de lange gevangenisstraffen die zij eerder kregen wegens propaganda tegen de staat. Internationaal was aangedrongen op hun vrijlating.

Een rechtbank in Ho Chi Minhstad handhaafde hun straffen van respectievelijk 12 en 10 jaar. De zwaarste straf treft Nguyen Van Hai, alias Dieu Cay. De Amerikaanse president Barack Obama vestigde eerder dit jaar nog de aandacht op deze dissident als een van de slachtoffers van burgerjournalistiek in Vietnam.

Voormalig politievrouw en dissidente Ta Phong Tan moet 10 jaar in de cel doorbrengen. Een derde blogger, die als enige schuld had bekend, kreeg te horen dat zijn gevangenisstraf van 4 jaar wordt teruggebracht naar 3 jaar.

De bloggers wordt aangewreven dat zij met de publicatie van artikelen op internet Vietnamese leiders en de regerende communistische partij hebben belasterd en het vertrouwen van het volk in de staat ondermijnd.

De wereldwijde aandacht voor de zaak groeide nadat de moeder van Tan zichzelf in juli in brand stak uit protest tegen de arrestatie van haar dochter. De vrouw overleed.