Nieuws/Binnenland
1161913
Binnenland

De slag om de smartphone

2013 belooft een beslissend jaar te worden voor de belangrijke markt van smartphones. Alle grote spelers hebben de handschoenen uitgetrokken voor het gevecht welk platform leidend gaat worden voor de consument.  

In de tweede helft van 2012 was producent Samsung qua aantal verkochte smartphones met ±50% van de markt de grootste speler. Gevolgd door Apple met 25%. De overige 25% is verdeeld onder Nokia, RIM (Blackberry) en kleinere spelers zoals LG en HTC.

Besturingssysteem

Samsung maakt voornamelijk gebruik van het besturingssysteem Android van Google, terwijl Apple zijn eigen exclusieve iOS besturingssysteem heeft. In 2012 maakte Nokia bekend het besturingssysteem Windows Phone 8 van Microsoft te gaan gebruiken voor zijn smartphones.       

Google heeft het Android besturingssysteem dus op meer dan de helft van alle smartphones draaien. Maar Google wil nog een stap verder gaan en werkt samen met dochterbedrijf Motorola aan een eigen geavanceerde smartphone. Het toestel, dat intern bekendstaat als de 'X Phone', zou in 2013 in de winkel moeten liggen. Een gedurfde beslissing. Want met het ontwikkelen van de ‘X Phone’  komt de samenwerking met Samsung onder grote druk te staan.

Mocht de ‘X Phone’ mislukken dan is dat niet alleen een afgang voor Google en ongetwijfeld een groot financieel verlies, maar is ook de samenwerking met Samsung beschadigd. Hetgeen Samsung verder in de armen van Microsoft met Windows Phone 8 kan drijven, waarvoor het nu ook al mondjesmaat toestellen produceert.    

Risico

Google neemt dit risico omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat de smartphonemarkt de grootste technologische groeimarkt van de komende 5 jaar gaat worden. Smartphones, met in het kielzog de tablets, zullen de laptops de komende jaren steeds meer verdringen. En Google wil niet het risico lopen dat trendsetter Apple, met de ijzersterke drie-eenheid iPhone, iPad en iOS, hier de lakens blijft uitdelen.

In mei van dit jaar gingen er ook geruchten dat Facebook samen met HTC aan een eigen smartphone zou werken, maar hierover heb ik verder weinig meer vernomen.

2013 beslissend

In 2013 zal duidelijk worden welk platform de consument het meeste kan bekoren: de ‘X Phone’ met Android van Google, de Windows Phone 8 van Nokia of de iPhone van Apple. De Blackberry van RIM wordt beschouwd als outsider. 

De ogen van analisten zijn meestal gericht op het gevecht tussen de giganten Apple en Google, maar volgens mij wordt Microsoft door hen onderschat. Met de opdrogende markt voor het Windows besturingssysteem voor de PC en laptop is de smartphonemarkt voor Microsoft van vitaal belang geworden voor de toekomst. Microsoft mag deze slag niet missen en zal samen met Nokia ‘all out’ gaan.    

Patenten

De wapens waarmee in deze markt worden gestreden zijn niet alleen marketing, techniek en logistiek, maar ook elkaar sarren met patentrechtzaken. Patenten worden -helaas- allang niet meer uitsluitend gebruikt om rechthebbenden te beschermen, maar om tegenstanders beentje te lichten en zo mogelijk uit te schakelen. Een onoverzichtelijk juridisch mijnenveld met vaak onvoorziene uitkomsten.

Conclusie

Ik denk dat Google met de ‘X Phone’ zijn hand dreigt te overspelen. Hardware produceren en consumentenmarketing zijn heel andere takken van sport dan goede zoekmachines en software maken.  Een mogelijke mislukking van de ‘X Phone’ drijft bovendien de grootste fabrikant van smartphones, Samsung, in de armen van Microsoft.

Microsoft op zijn beurt mag het gevecht om de smartphonemarkt eigenlijk niet verliezen. Maar start samen met Nokia en Windows Phone 8 vanuit een underdog positie - voorzover je Microsoft en Nokia underdogs mag noemen. 

Apple is goed gepositioneerd, maar moet oppassen voor gemakzuchtig voortborduren op bestaande succesnummers. Hiervoor is geen plaats in de komende strijd op leven en dood.

 

 

 

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl

Twitter: www.twitter.com/RomboutKerstens