Nieuws/Binnenland
1161914
Binnenland

Slechte economie, uitstekende rendementen

Volledig uitgerust staptu aan wal. U bent de wereld rond gezeild in 2012 en heeft het helejaar geen (beleggers)nieuws gezien.

De schrik slaat u om het hartbij het lezen van het nieuws; de economische crisis is vergelekenmet vorig jaar namelijk op bijna alle fronten erger geworden. Hetfeit dat de Eurozone nog bestaat wordt als voornaamste lichtpuntjegezien, en de vooruitzichten voor de economie zijn wereldwijd ookal niet al te best.

Dat ziet er slecht uit voor uw (op zich goedgespreide) beleggingsportefeuille, denkt u. Vooral over uwbeleggingen in beursgenoteerd vastgoed maakt u zich ernstig zorgen.Het is maar goed dat u de boot al heeft afbetaald en slechts 50%van uw geld belegd heeft.

Met knikkende knieën logt u in bij uwvermogensbeheerder. U komt daarbij tot de ontdekking dat u geengeld kwijt bent, maar juist prima verdiend hebt met uw beleggingen.De AEX is inclusief dividenden 10% omhoog, en uw obligaties zijnook gestegen. Maar het vastgoed, daar waar de berichtgeving nog hetmeest negatief over is, heeft veruit de beste prestatie neergezetmet een rendement van 25%. Hoe kan dit nu? Is de beurs dan geenspiegel van de economie (meer)?

Ja, toch wel. Het loopt alleen nietop hetzelfde moment met elkaar mee; de beurs loopt voor op dewerkelijke economie, maar hoeveel precies is niet goed te zeggen.De schattingen hierover lopen uiteen van 6-9 maanden tot meer danhet dubbele. Daarmee is het u ook weer duidelijk dat het nietzoveel zin heeft om te wachten op een aantrekkende economie, wantdan zult u de boot zeker missen met beleggen. Met een gerust hartgaat u weer plannen maken om het ruime sop te kiezen, met dank aanhet geld dat u verdiend heeft met uw rustige beleggingshouding.

Marc Vijver is oprichter en directeur van The Index People vermogensbeheer, specialist in indexbeleggen.