Nieuws/Binnenland
1161995
Binnenland

WhatsApp - Spreken is goud!

In een café hebben een man en een vrouw bonje via een Samsung-tablet. Met verhitte koppen zitten ze met ieder hun eigen tablet tegenover elkaar aan tafel. Wit wijntje er naast. Als razenden typend en met vertrokken gezichten schieten ze de verwensingen op elkaar af.

De man maakt de vrouw in deze digitale scheldpartij kennelijk uit voor rotte vis. Zij smijt in woede  haar tablet aan barrels tegen de stenen vloer en beent met grote stappen de kroeg uit. De man kijkt haar triomfantelijk na en drinkt demonstratief háár glas leeg.

Evolutieleer

Mensen 'spreken' alleen nog met elkaar via het toetsenbord. Stemgebruik neemt af. Praten  wordt straks steeds moeilijker. Je stem verzwakt. Wat je niet gebruikt, wordt kleiner en sterft af volgens de degeneratieve evolutieleer. Actief blijven dus. In het belang van hen, die na ons komen.  

Oorzaak? Belminuten zijn kostbaar en WhatsAppen is gratis. KPN, Vodafone, Telfort en al hun telecombroeders en -zusters zijn dus de schuld aan de verarming van persoonlijke stemcontacten met vrienden, geliefden en familie. Lekker uitgebreid mobiel bij-beppen met geluid kost goud buiten de bundel.  Hoe verder over de grens je woont, hoe erger het wordt.

Of je ouders zouden nog een ouderwets all-in landlijnabonnement van KPN moeten hebben met onbeperkt bellen, óók naar mobiel, voor 5 piek extra. 

Piek? Da’s toch uit de tijd, Beszelsen? Néé hoor. Een euro is inmiddels nét zoveel waard als een piek vroeger. En een 'piek' vind ik een véél leuker woord dan een euro; maar dit alles terzijde. Nuances

Kon je vóór het bundel-tijdperk nog wel met een kleine nuance in je stem een harde uitspraak verzachten, met een toetsenbord lukt dat niet. Niet aan iedereen is een dichter verloren gegaan. WhatsApp’s  worden nog wel eens abrupt afgebroken. Alsof de hoorn op de ouderwets haak gesmeten wordt. Super irritant. Het 'Hoe heurt het eigenlijk' is voor WhatsAppen nog niet geschreven. 

Er is, geloof ik, nog geen 'time-out'-app. Hoofdletter 'T'. Een tekentje dat je ff kappen wil. Lijkt me leuk, zo’n app. Je kunt er honderd redenen aan hangen waarom je een 'break' wenst, als je het geleuter even zat bent, of aangeslagen door de inhoud: GTST kijken, plasje doen, piepers opzetten, hondje uitlaten, ff iets opzoeken, hand van je vriendje vasthouden, bladzijde 339 van 'Vijftig tinten grijs' nog even uitlezen. Soort Smiley-galery. Gat in de markt? Graag gedaan!Contact armoede

Willen we die verarming van communicatie met elkaar? Willen we onze stem kwijtraken?  Laten we het gebeuren, dat we niet langer zoetgevooisd, maar alleen nog met een piepstem onze beminden kunnen voorbereiden op een romantisch avondje? Leggen we ons er bij neer dat we bij een ontmoeting niets meer te zeggen hebben, omdat alles al geAppt is? 

Willen we de zakken van de telecommers blijven vullen ten koste van ooit warme relaties? Pikken we het, dat diezelfde telecommers ons eerst als volleerde coke-dealers gratis verslaafd maken aan WhatsAppen, om er vervolgens tóch geld voor te gaan vragen? Driewerf: Néén!

Op de barricaden dus, voor het te laat is.  Het moet anders. Hoe? Mobiel bellen met stemgeluid moet gratis worden en WhatsAppen of sms-en rete-duur. Omkeren die hap. Wapen je tegen de verschrompeling van je belangrijkste orgaan: je stem.

Ik wens u een goed Nieuwjaar, met veel warme stemgeluiden van uw dierbaren.