Nieuws
1161999
Nieuws

Energiebedrijf weert wanbetaler

CONSUMENT Mensen met schulden kunnen binnenkort niet meer wisselen van energiebedrijf. Verdachte overstappers moeten steeds vaker een borg storten die kan oplopen tot 1000 euro. Anders mogen ze geen klant worden.

Energiebedrijven werpen zo een dam op om de toeloop van een groeiende groep wanbetalers te stoppen.

Een woordvoerder van Eneco bevestigt dat het bedrijf 400 euro vraagt aan klanten met een slechte betalingsmoraal. De Nederlandse Energiemaatschappij vraagt volgens directeur Harald Swinkels 180 euro. Energie:Direct, de prijsvechter van Essent, zou het ’t bontst maken, met 1000 euro.

BudgetEnergie vraagt 800 euro. Directeur Sjef Peeraer: Wij zijn extreem streng aan de poort, maar daarom wel voordelig. En binnen de regls van de wet.”

Ook Nuon, die andere grote energiemaatschappij, wil in het eerste kwartaal van 2013 met de maatregel beginnen. Dat kwam aan het licht door onderzoek van Vara Kassa, dat zaterdag een uitzending wil wijden aan het fenomeen.

De energiebedrijven claimen dat het nodig is, omdat ons land een groep van ruim 10.000 structurele wanbetalers heeft, die er een sport van maken om voortdurend over te stappen naar nieuwe energiebedrijven. Dit zonder afrekening van hun schulden.

Omdat energiebedrijven in de wintermaanden wanbetalers niet mogen afsluiten, is de energierekening bovendien vaak het sluitstuk op de begroting voor mensen met te weinig centen in de portemonnee, nog na de woonlasten en de zorgverzekering.

Swinkels benadrukt dat het er niet om gaat kwetsbare mensen met een smalle beurs te raken. „Wij zien echter geen andere manier om de kosten voor wanbetalers in te perken, en te voorkomen dat nette, welbetalende mensen daar uiteindelijk voor opdraaien.”

Volgens Swinkels is het tevens zo het de wanbetalers makkelijk wordt gemaakt omdat er voortdurend nieuwe energiebedrijfjes worden opgericht, die dan binnen de kortste keren benadert worden door de groep wanbetalers.

Zo ging gisteren het bedrijf Orro failliet. Geen van de overige marktpartijen lijkt geïnteresseerd om de klanten over te nemen, omdat er honderden notoire figuren tussen zitten.

Swinkels meent dat de overheid zou moeten meewerken om mensen met problematische schulden beter zichtbaar te maken voor het bedrijfsleven. Daar worden al langlopende gesprekken met onder andere Bureau Krediet Registratie over gevoerd, maar een doorbraak lijkt niet in zicht.