Nieuws
1162001
Nieuws

Chinese politie arresteert 9.000 cybercriminelen

In een massale actie tegen criminaliteit op het internet heeft de politie in China bijna 9000 cybercriminelen opgepakt. Het gaat ondermeer om hackers, fraudeurs, exploitanten van pornosites en verkopers van nep-goederen.

De meest opvallende bende die door de lange arm van de wet is opgepakt, runde een zogeheten 'internet PR-netwerk'. Het bedrijf bood aan om tegen betaling negatieve berichten over personen of bedrijven van het internet te laten halen. In veel gevallen deden zij dit door werknemers van sociale media of andere diensten om te kopen, zodat zij de teksten in kwestie zouden verwijderen.

Erger nog is dat deze bende aan afpersing deed: als er niet een bepaald bedrag zou worden betaald, dan zouden de criminelen op grote schaal negatieve berichten online over de persoon of het bedrijf in kwestie verspreiden. In korte tijd wisten deze internetcriminelen hiermee meer dan 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) te verdienen.

Niet alleen criminelen zijn opgepakt, de politie heeft ook 1,88 miljoen 'schadelijke' berichten verwijderd van fora en sociale media en er werden 3500 sites offline gehaald. Dit lijkt vooral om censuur te gaan, aangezien het Chinese ministerie voor Openbare Veiligheid geen details heeft gegeven over deze berichten of sites in de verklaring die het over de actie online heeft gezet.