Nieuws
1162010
Nieuws

Werkstress gaat mee naar huis

Vader checkt in de rij voor het vuurwerk nog even de werkmail. Moeder werpt tussen de oliebollen door nog één laatste blik op de presentatie die ze in het nieuwe jaar moet houden op de zaak. Vakcentrale FNV vindt het hoog tijd voor meer duidelijkheid en misschien ook afspraken met bedrijven over wat nog ’werk’ is en wat ’privé’.

Samen met de Universiteit van Amsterdam doet de FNV onderzoek naar de effecten van de hordes smartphones en tablets die het leven van de werknemer zijn binnengedrongen. De resultaten van de eerste ’verkennende’ studie komen vandaag naar buiten.

Door nieuwe technologie hoeven werknemers niet meer altijd in de kantoortuin te verschijnen, en steeds meer werknemers kunnen ook zelf hun tijd indelen. Maar nadelen zijn er ook, zegt de FNV. Zo wordt de scheidslijn tussen werk en privé steeds vager. „Voor je het weet zit je in een situatie waar werknemers gaan denken dat ’het er nu eenmaal bijhoort’.

Maar de vraag moet ook gesteld worden of het er inderdaad allemaal bijhoort of dat het normaal is om buiten werktijd ook op piepjes en bliepjes te zitten wachten”, zegt Arbo-deskundige Wim van Veelen van de FNV. „Die discussie moet gevoerd worden.”De vakcentrale kijkt ook naar de oosterburen. Zo is het in een aantal Duitse bedrijven verboden om rond de kerst werkgerelateerde mail te sturen. Werknemers van autobouwer Volkswagen krijgen een half uur na het einde van de dienst geen e-mail meer van het bedrijf.