1162037
Nieuws

Spijt van drink- en eetgelag

Spijt van uitbundig kerstdiner

Het begint 's middags al: de eerste hapjes komen op tafel, de eerste fles wijn wordt opengetrokken en de glazen worden rap bijgevuld. Voordat het kerstdiner goed en wel op gang is gekomen, zit je al bomvol. De volgende dag word je wakker met een immens schuldgevoel: moest je nou écht zoveel eten?

Kerstmis, een waar eetfestijn. Tijdens een gemiddelde kerstdag krijgen we zo'n 6000 calorieën binnen. Dat is drie keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid calorieën, blijkt uit recent Brits onderzoek.

Calorieën en kerst

Volgens de Australische inspiratiecoach Craig Harper is een vrolijke kerst expliciet verbonden met de hoeveelheid geconsumeerde calorieën. "Veel eten staat gelijk aan een fijne kerst. Weinig eten staat gelijk aan een ongezellige kerst."

Genotsjunkies

"We zijn genotsjunkies en we associëren eten met plezier, waardoor meer eten gelijk staat aan meer genot. Maar wat gebeurt er vijf minuten na zo'n kerst zwelgpartij? We voelen ons fysiek ziek, we zijn moe, we hebben spijt dat we zoveel hebben gegeten en we bezorgen ons lijf stress omdat ons spijsverteringssysteem drie maal overwerkt om die enorme hoeveelheid eten te verteren. Overtollig eten dat ons lichaam niet nodig heeft, maar waarvan wij onszelf aanpraten dat we het nodig hebben voor die plezierige kerstervaring. Wat een onzin…', aldus Harper.

Is dit voor jou herkenbaar? Verbind jij veel eten automatisch met een fijne kerst? En heb jij dan ook spijt de volgende ochtend? Of geniet je juist van het vele eten en accepteer je de gevolgen? Praat met ons mee!