Nieuws/Binnenland
1162038
Binnenland

Rauw-jongen weer naar school

De 15-jarige Tom Watkins, die van zijn moeder alleen rauw voedsel mag eten, kan voorlopig thuis blijven wonen. Bureau Jeugdzorg wilde de jongen uit huis plaatsen omdat hij al twee jaar niet naar school gaat. In overleg met zijn moeder is nu afgesproken dat Tom vanaf 7 januari weer onderwijs gaat volgen.

Tom gaat een deel van de tijd naar het Amsterdamse Geert Groote College, zo is afgesproken met de Kinderombudsman. Wanneer hij zijn vader in Groot-Britannië bezoekt, zal hij les volgen via de Wereldschool.

"Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom", reageert Kinderombudsman Marc Dullaert. "Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.''

Tom zat al twee jaar thuis omdat hij volgens zijn moeder op school werd gepest met zijn dieet. Op dwingend advies van haar eet hij sinds zijn vijfde alleen nog maar rauw, ongekookt voedsel. Ook mag hij geen vlees, vis, brood, rijst, zuivel of suiker. Volgens zijn moeder, die hetzelfde dieet aanhoudt, is dat gezonder. Voedingsdeskundigen spreken dat echter tegen. Het eten van uitsluitend rauw voedsel kan volgens hen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Een kinderarts trok daarom al aan de bel bij het Meldpunt Kindermishandeling.