Nieuws/Buitenland
1162081
Buitenland

VS wilde Argentinië tippen over Britse aanval

De Verenigde Staten wilden in 1982 Argentinië waarschuwen over een Britse aanval op South Georgia, een eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Dit blijkt uit stukken uit Britse officiële archieven die geheim waren, maar nu openbaar worden, meldde The Daily Telegraph vrijdag.

De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Haig, wilde tijdens de Argentijns-Britse oorlog over de Falklandeilanden indruk maken op de militaire junta in Buenos Aires, als neutrale mogendheid. De waarschuwing zou de Argentijnse visie moeten wegnemen dat Washington de 'koloniale mogendheid' Groot-Brittannië door dik en dun terzijde stond.

Haig en zijn chef, president Ronald Reagan, waren bezorgd dat Amerikaanse steun aan de Britten op het Amerikaanse continent de strijd van Washington tegen communisten zou bemoeilijken. Ze wilden dat de Britse premier Margaret Thachter afzag van een tegenaanval. Reagan poogde Thatcher ervan te overtuigen dat „een totale vernedering” van de Argentijnen moest worden voorkomen.

Zo suggereerde hij een Amerikaans-Braziliaanse vredesmacht voor de Falklands. Haig vond bovendien dat hij als minister van een neutraal land de Argentijnen wel moest inlichten, nadat hem in overleg met de Britten bepaalde Britse operaties duidelijk waren geworden. Maar uiteindelijk kon Sir Nicolas Henderson, de Britse ambassadeur in Washington, zijn chefs in Londen geruststellen dat Haig zijn mond zou houden.

Thatcher schreef Reagan ook een emotionele brief over wat er op het spel stond en hoe zeer ze op de steun van VS hoopte te kunnen rekenen. Ze zei later tegen een onderzoekscommissie dat de dagen waarin Londen zich op de tegenaanval voorbereidde, de moeilijkste van haar leven waren.

Argentinië viel 2 april 1982 de Britse Falklandeilanden en South Georgia binnen. Het leidde tot een oorlog die 14 juni eindigde in een bittere nederlaag voor de Argentijnen en het eind van de militaire junta in 1983.