Nieuws/Binnenland
1162094
Binnenland

Spoedprocedure om rauw etende Tom

Bureau Jeugdzorg start een spoedprocedure om de 15-jarige jongen Tom Watkins uit huis geplaatst te krijgen. De jongen kreeg landelijke bekendheid omdat hij van zijn moeder alleen maar rauw voedsel mag eten. De afgelopen twee jaar is hij niet meer naar school geweest, volgens zijn moeder omdat Tom wordt gepest vanwege zijn dieet.

Bureau Jeudzorg kondigt de spoedprocedure aan in een email aan moeder Francis Kenter, zo weet de Volkskrant. Jeugdzorg had haar tot 15 december de tijd gegeven om Tom weer naar school te sturen. Dat heeft ze niet gedaan. De vrouw geeft haar zoon weliswaar thuisonderwijs, maar daarin wordt ze niet erkend

Op advies van zijn moeder eet Tom sinds zijn vijfde alleen nog maar rauw, ongekookt voedsel. Ook mag hij geen  vlees, vis, brood, rijst, zuivel of suiker. Volgens zijn moeder, die hetzelfde dieet aanhoudt, is dat gezonder. Voedingsdeskundigen spreken dat echter tegen. Het eten van uitsluitend rauw voedsel kan volgens hen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Een kinderarts trok daarom al aan de bel bij het Meldpunt Kindermishandeling.

Over Tom en zijn moeder zijn inmiddels twee documentaires gemaakt: Rauw (2008) en Rauwer (2012). In die laatste film is te zien hoe Tom de laatste jaren nauwelijks is gegroeid. Een arts vergelijkt zijn groeipatroon met dat van een ondervoed kind in Afrika.