Nieuws
1162095
Nieuws

’Moeder heeft probleem met zichzelf en heeft dringend hulp nodig’

Uitslag Stelling: 'Een mens is geen konijn'

Een kind stoffen onthouden die hij voor zijn groei nodig heeft, noemt 80 procent van u verwaarlozing. Verschillende deelnemers aan de Stelling van de Dag gaan nog een stapje verder. „Het is pure mishandeling, zowel lichamelijk als geestelijk, waarvan deze jongen zijn hele leven last zal hebben als er niet wordt ingegrepen.” U vindt dan ook dat Bureau Jeugdzorg zo snel mogelijk moet ingrijpen zodat Tom, de jongen die van zijn moeder al tien jaar lang alleen maar rauw voedsel krijgt, ander eten krijgt voorgeschoteld.

Moeder Francis Kenter is ervan overtuigd dat ze er goed aan doet om haar 15-jarige zoon Tom Watkins alleen maar rauw voedsel te geven. Hij eet bovendien geen zuivelproducten en ook geen vlees of vis. Ze zegt dat dit gezond is.

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat de jongen de laatste jaren nauwelijks is gegroeid en dat hij verschijnselen heeft van ondervoeding. U noemt dat een schande: „Deze moeder vindt haar ideeën belangrijker dan haar kind.” „Ouders hebben de verplichting goed voor hun kind te zorgen. Deze moeder dwingt haar zoon om te doen wat zij belangrijk vindt. Wat een ego!”

Doorgeslagen

Iemand die jarenlang een winkel heeft gehad met biologische producten en dus goed is ingevoerd zegt: „Ik denk dat de moeder te ver gaat in de ’gezonde’ koers. Ze is volledig doorgeslagen.”

Velen van u vinden dat Francis Kenter haar zoon hersenspoelt en willens en wetens haar visie aan hem opdringt. U noemt het zelfs ’een sekteachtige mening’. „Deze moeder dringt haar ideeën op aan haar kind. Zij moet beseffen dat opvoeden loslaten is.” „De maniakale mening van een ouder mag een kind niet in de problemen brengen. Correctie van buitenaf is dan nodig.”

Overigens is 15 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag het oneens met de bewering dat het uitsluiten geven van rauw voedsel aan kinderen gelijk staat aan verwaarlozing. „Het is geen verwaarlozing, maar de moeder heeft wel begeleiding nodig.” „Het is beslist niet de bedoeling van de moeder om haar kind te verwaarlozen. Het is echter wel extreem gedrag en aantoonbaar ongezond. Ze zal dus samen met haar zoon een middenweg moeten vinden.” „Het kind krijgt toch te eten? Het is alleen eenzijdig en dus minder gezond.” „Het paranoïde gedrag van mevrouw moet worden opgelost. Uit huis plaatsen is niet goed voor het kind. Hij is duidelijk aan zijn moeder gehecht.”

Overgewicht

Regelmatig wordt door u verwezen naar de groeiende groep kinderen in Nederland met een ernstig overgewicht. „Worden kinderen met overgewicht in de toekomst ook aangepakt door Bureau Jeugdzorg? Junkfood geeft ook tekorten bij een kind. Je kunt je kind beter met rauw eten voeden dan met friet, cola en chips. Dat is pas ongezond.”

Op de vraag of ouders van dikke kinderen verweten kan worden dat ze hun kroost verwaarlozen, antwoordt 78 procent dan ook met een volmondig ’ja’.

De afgelopen twee jaar gaat Tom niet meer naar school. Op de middelbare school werd hij gepest met zijn dieet. Moeder Francis heeft daarom besloten hem thuis les te geven, maar heeft hiervoor geen toestemming. Bureau Jeugdzorg heeft deze week laten weten dit te zien als reden om Tom uit huis te plaatsen.

Van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt 87 procent dat het voor de jongen veel beter is dat hij zo snel mogelijk weer gewoon naar school gaat. Gevreesd wordt dat hij in een groot sociaal isolement belandt.

Verschillenden van u vinden het dan ook erger dat Tom niet meer naar school gaat, dan dat hij alleen rauwe voeding te eten krijgt. „Het is heel belangrijk dat hij naar school gaat. En school is verantwoordelijk voor het voorkomen van pesten.”

Tot slot heeft één van u een wel heel opmerkelijk analyse van moeder Francis Kenter: „Ze is waarschijnlijk gewoon te lui om te koken.”