Nieuws/Binnenland
1162109
Binnenland

Extra bemanningslid tijdens Volvo Ocean race

De nieuwe Notice of Race voor de Volvo Ocean Race 2014-15 bevat enkele veranderingen in de regels. Zo mag elk team tijdens de In-Port Races een extra bemanningslid meenemen. Het commitment van de race om het platform voor deelname te vergroten, wordt eveneens bekrachtigd met de regel dat vrouwen- en gemengde teams uit meer zeilers mogen bestaan. Verder is elk team verplicht minimaal twee bemanningsleden onder de dertig jaar op te nemen.

De Notice of Race voor de twaalfde editie van het toonaangevende offshore evenement verschijnt vijfenhalve maand na de finish van de 2011-12 Race en bevat samenvattend de volgende punten:

  • Elk team mag een extra bemanningslid voor de In-Port Races aanwijzen, onderhevig aan zekere restricties
  • De standaard bemanningsgrootte is acht plus één niet-zeilende multimedia verslaggever
  • Gemengde teams (met maximaal vijf mannelijke zeilers) mogen met negen personen racen, plus een niet-zeilende multimedia verslaggever
  • Voor vrouwenteams is het toegestaan om met elf zeilsters plus een niet-zeilende multimedia verslaggever te racen
  • Elk team moet opnieuw altijd racen met twee 'onder de dertig' bemanningsleden
  • Er komt een nieuwe competitieve warm-up race, die ondanks het feit dat er geen racepunten mee te verdienen valt, wel met de wedstrijdteams wordt gevaren

De beslissing om een extra bemanningslid voor de in-Port races toe te staan, volgde nadat het racemanagement concludeerde dat een team van acht zeilers te weinig mankracht kan leveren. Voor dit aantal is het te zwaar om de noodzakelijke zeilwissels en manoeuvres uit te voeren om de One Design 65-voeters over kleine inshore banen te sturen.

Meer informatie: Noticeboard Volvo Ocean Race