Nieuws/Binnenland
1162118
Binnenland

Wachtlijst voor voedselbank

Het voedselloket Almere heeft een wachtlijst moeten instellen. Inmiddels staan er achttien huishoudens op.

Directeur Peter Mons zegt dat er geen geld en ruimte meer is om verdere groei aan te kunnen.

Ook in andere steden zien de voedselbanken de drukte aanzienlijk toenemen rond de feestsdagen. „Vorig jaar hadden we nog tussen de 1000 en 1100 klanten, nu zijn dat er al 1500”, vertelde een woordvoerder van de voedselbank in Amsterdam. „Vanaf begin december krijgen we zo'n 20 telefoontjes per dag van mensen die zich willen aanmelden. We maken ons grote zorgen, dit is heel verontrustend.”

Rotterdam kampt met hetzelfde probleem, Hoewel in de decembermaand veel extra's bij de voedselbanken binnenkomen, is dat in januari „als de lichtjes doven” weer voorbij. „We maken ons beslist zorgen over volgend jaar. Dan verwachten we een nog grotere toestroom van hulpvragen”, aldus een woordvoerster.

In Leeuwarden loopt het aantal nieuwe aanmeldingen eveneens snel op, vertelde een medewerker. „Een paar weken terug zaten we op 275 klanten, nu zijn dat er al 325. We hebben pas half januari weer plek voor intakegesprekken.” Overigens komt het volgens hem iedere winter voor dat meer mensen aankloppen bij de voedselbank. „Maar de situatie in het land laat zich nu wel gelden.” Hoewel exacte cijfers in Utrecht ontbreken, ziet ook hier een woordvoerder eenzelfde trend.