Nieuws/Binnenland
1162123
Binnenland

Beunhazen

Wat gaat 2013 vakantievierend Nederland brengen? Ik durf te voorspellen dat het een jaar van 'beunhazen en regelbrekers' wordt, op de grond en in de lucht.

Malafide reisaanbieders vinden hun weg met name op internet om de argeloze consument een poot uit te draaien en met de buit te verdwijnen. Zonder SGR-dekking is je geld dan foetsie. Oppassen dus!

Een bekende regelbreker is Ryanair, die groeit als kool, maar het niet zo  nauw neemt met de wetgeving. Ook niet op het gebied van veiligheid, begint duidelijker te worden. Daar gaan we in 2013 veel van horen…

Reisbureaus en vliegmaatschappijen zoeken grenzen op om nog een paar centen te verdienen aan reizen, die steeds goedkoper worden onder druk van de crisis en teruglopende bestedingen. Voor een prikkie op vakantie is natuurlijk goed nieuws, mits het om betrouwbare reisorganisaties gaat. De overheid heeft de taak om een oogje in het zeil te houden.

Mooi is dat 2013 het jaar van de laatste toeristische grenzen zal worden. In Europa is dat bijvoorbeeld Albanië, verweg opent Birma zich voor buitenlandse vakantiegangers. Ik zou zeggen, ga daar eens een kijkje nemen.

Wat me zorgen baart is de enorme groei van het toerisme wereldwijd. De snelle opkomst van 'nieuwe reizigers' uit landen als Rusland, China of India maakt de spoeling dunner. Het dreigt op populaire plekken te vol te worden.

Hotels moeten vaker keuzes maken. En wij ook. Maar gelukkig blijven we er massaal op uit trekken. Tot het bittere eind. Ik wens u een gelukkig reisjaar.

p.eldering@telegraaf.nl