Nieuws/Buitenland
1162129
Buitenland

Schwarzkopf werd groot door televisie-oorlog

Voor de Golfoorlog van 1991 kende vrijwel niemand buiten het Amerikaanse leger zijn naam. De internationale invasie in Koeweit om het Iraakse leger van Saddam Hussein uit het oliestaatje te verwijderen, bracht Norman Schwarzkopf jr. op slag wereldfaam. De nors ogende Amerikaanse generaal werd een bekende verschijning in huiskamers over de hele wereld. 'Stormin' Norman' verzorgde het commentaar bij de eerste live-uitgezonden hightech televisie-oorlog.

Gekleed in zijn typische camouflage-uniform praatte de generaal de internationale pers avond aan avond bij over de vorderingen op het slagveld. De mannetjesputter was geliefd onder zijn manschappen door zijn no-nonsense aanpak. Harde taal schuwde de beroepsmilitair niet. Hij zei wat hij op zijn hart had en daar kon men het mee doen. Een van zijn uitspraken zou zijn: „Als je naar huis vliegt en het laatste dat je over me denkt is 'wat haat ik die eikel', is dat prima, want het betekent dat je levend naar huis gaat.”

Schwarzkopf gaf in de Golfoorlog van 1991 operationeel leiding aan de enorme troepenmacht die het Iraakse leger en de republikeinse garde van Saddam Hussein moest uitschakelen. Met meer dan 540.000 Amerikaanse militairen en 200.000 militairen van de internationale coalitie onder zich, had de beroepsofficier een enorme verantwoordelijkheid. Door overmacht en slimme tactiek wist de in Trenton (New Jersey) geboren zoon van een politiecommandant de klus evenwel in 100 uur te klaren. Desert Storm werd in militair opzicht een flitsende overwinning.

Het grootste en meeste gevreesde leger in de Arabische wereld werd in een paar dagen tot puin geschoten. Tekenend voor de nederlaag was de file van uitgebrande militaire en geplunderde burgervoertuigen op de snelweg tussen Koeweit en Irak.

Met een forse dosis droge humor bleek de ijzervreter Schwarzkopf het ideale pr-instrument om Desert Storm aan de man te brengen. Met gebruik van videobeelden wist hij de eerste hightech oorlog te verkopen aan het grote publiek. Vermaard is zijn uitleg bij een raketinslag op een Iraakse brug. „Ik zal u nu de gelukkigste man in Irak tonen”, begon de generaal zijn uitleg bij beelden van een autobestuurder die over een brug rijdt en in zijn achteruitkijkspiegel het bouwwerk uiteen moet hebben zien spatten door de raket.

De in 1956 aan de militaire academie Westpoint afgestudeerde Schwarzkopf diende al in Vietnam en nam later deel aan de invasie van Grenada. Hij kreeg drie zilveren en drie bronzen sterren voor getoonde moed en twee onderscheidingen voor opgelopen verwondingen. Hij ging 6 maanden na de Golfoorlog met pensioen. Een politieke carrière lag in het verschiet maar zijn grote mond en uitgesproken mening zaten hem in de weg.