Nieuws/Binnenland
1162158
Binnenland

Gehandicapten beroofd van busje

De ernstig zieke Ben en Marina Kars uit Kerkrade zitten in zak en as doordat hun speciaal aangepaste bus is gestolen. Nergens kunnen ze nu meer samen heen, het gehandicapte stel is aan huis gekluisterd. ,,De dieven snappen niet wat dit voor een drama voor ons is. Wij zijn onze ‘benen’ kwijt!”

Tien jaar heeft het aangeslagen stel volop gebruik gemaakt van de witte Mercedes Sprinter (kenteken 23-VT-JR) met oprij goten voor de scootmobiel en de rolstoel en alle andere benodigde aanpassingen voor Marina (61), die kampt met (naweeën van) Leukemie en borstkanker. Tot reisjes naar Hongarije, Frankrijk en Duitsland aan toe.

,,Maar dat kunnen we nu allemaal vergeten”, verzucht de 67-jarige Ben Kars, die MS en reuma heeft. ,,Alles zijn we kwijt: van onze bus tot aan onze paspoorten. Een bezoekje aan onze familie in het noorden van ons land is per direct verleden tijd. Dit is te verschrikkelijk voor woorden. We kunnen echt niet zonder die auto.”

Door de slopende zenuwziekte Multiple Sclerose die Kars onder de leden heeft, zal er een nieuwe aangepaste bus moeten komen. Voor het vervoeren van zijn invalide echtgenote in een gewone auto ontbreekt de ziek inwoner van Kerkrade simpelweg de kracht. Aangifte bij de politie heeft het gedupeerde echtpaar inmiddels gedaan.

Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren. ,,Ik hoop echt dat er mensen zijn die ons kunnen helpen dat busje terug te krijgen. Dat tuig heeft ons iets heel dierbaars afgenomen. Dat beseffen die drie dieven helemaal niet.”