Nieuws/Binnenland
1162196
Binnenland

Amerika geeft Damrak een tik

Beleggers hielden gisteren hun hart vast. Cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen vielen vandaag zo tegen dat de Amsterdamse beurs nog maar net in de plus sloot.

De AEX-index sloot 0,1% hoger op 344,71 punten. De Midkap-index won 0,3% op 536,65 punten.

Amerikaanse consumenten doken de afgrond in. Het consumentenvertrouwen daalde veel harder dan verwacht, bleek uit cijfers van onderzoeksbureau The Conference Board. De index daalde in december naar 65,1 waar economen vooraf rekenden op een index van 70.

Dat flinke verschil heeft alles te maken met de fiscal cliff, het begrotingsravijn waar Amerika in dreigt te vallen. President Barack Obama heeft zijn vakantie onderbroken om een oplossing te smeden. ,,Eigenlijk had hij niet eens op vakantie mogen gaan", stelde een handelaar. ,,Maar gelukkig was hij bereikbaar."

Toch was er ook enig positief macronieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde afgelopen week onverwacht tot 350.000.

Veel handel was er overigens niet op de Amsterdamse beurs. Veel beleggers zijn voor dit jaar praktisch al gestopt met handelen. ,,Als ik naar de omzetten kijk, in deze tijd van het jaar,  dan valt me niet eens tegen", reageerde een handelaar van Petercam. ,,Al zijn het geen wereldaantallen."

On watch

,,Veel beleggers staan on watch, maar handelen niet echt meer. Alleen als er echt gekke dingen gebeuren", zegt Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro Hij verwacht overigens dat de Amerikaanse onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht.

Volgens hem liggen er ook op de beurs kansen. ,,Begin volgend jaar kan het wel wat aantrekken omdat er nieuw geld in de markt stroomt, maar eigenlijk begint de echte handel 7 januari pas weer. Dat is het moment waarop grote beleggers zitten te wachten. Maar in de tussentijd kan er door de lage liquiditeit in de markt wel nog van alles gebeuren."

Begrotingscrisis

Het IMF gaf nog maar eens aan dat de gevolgen van een acute begrotingscrisis in de VS 'dramatisch' zouden zijn. Als het land er niet in slaagt om voor volgende week dinsdag een acute  begrotingscrisis te voorkomen, zullen automatisch belastingverhogingen en overheidsbezuinigingen ingaan, die in totaal zo'n $600 miljard aan de economie onttrekken.

Alsof het nog niet genoeg is, bereikt de VS eind dit jaar de limiet van het schuldenplafond en zullen 'uitzonderlijke maatregelen' genomen worden om volgens jaar $200 miljard aan tekorten te financieren.

AEX

In de AEX droeg koffiebedrijf Douwe Egberts de rode lantaarn, met een koersverlies van 2,7% op €8,70. Maritiem dienstverlener SBM Offshore noteerde 2,1% in de min op €10,43.

Na een flinke koersdoelverlaging van Theodoor Gilissen koerste telecombedrijf KPN 1,6% lager op €3,73.

Randstad stond 1,2% in de plus op €27,85. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten nam in de periode van 5 november tot 2 december met 4 procent af ten opzichte van een jaar eerder.

Olie- en gasmaatschappij RD Shell noteerde 0,3% lager op €8,70. De Russische oliemaatschappij Lukoil heeft een groot contract voor de ontwikkeling van drie olievelden in het westen van Siberië binnengesleept, en betaalt daarvoor liefst €1,2 miljard.

Midkap-index

Ook in de Midkap-index waren de koersuitslagen beperkt. Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen verloor 0,1% op €2,19.

Vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen daalde 0,5% tot €6,14. Het bedrijf heeft het rijksmonument 'De Rode Olifant' in Den Haag opgeleverd aan huurder Spaces.

Aan de andere kant nam producent van specialistische metalen AMG het voortouw, met een winst van 2,4% op €6,67. Technisch dienstverlener Imtech dikte 1,1% aan tot €17,68.

Het aandeel Ziggo dikte 0,2% aan tot €24,94. Cinven en SG Warburg trekken hun commissarissen terug. Daar werd al rekening mee gehouden nadat de twee investeerders twee maanden geleden hun belang in de kabelaar terugbrachten.

AScX en lokaal

AScX-fonds Kardan ging 2,5% omlaag tot €0,81, na het bericht dat een fusie tussen het onderdeel Kardan Real Estate Enterprise and Development en een ander bedrijf, Ashdar, zou zijn mislukt.

Het lokaal genoteerde investeringsbedrijf Value8, steeg 6,7% tot €27,42. Sinds onlangs directeur Peter Paul de Vries de doelstelling van Value8 verhoogde en tevens aankondigde grote investeringen te gaan doen, is de koers al zo'n 13% omhoog gegaan.

Papierproducent Crown van Gelder steeg 0,4% tot €5,65. Stichting Administratiekantoor Arkelhave heeft een belang van 5,75% in het bedrijf opgebouwd, zo blijkt uit een melding bij het AFM.

Aandeelhouders van Ajax hoeven voorlopig niet te rekenen op dividend. De Amsterdamse voetbalclub heeft daarvoor nog niet genoeg vlees op de botten, zo citeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vandaag op zijn website Jeroen Slop, de financiële topman van Ajax. De koers klom echter met 2,4% tot €6,46.