Nieuws/Binnenland
1162198
Binnenland

Groothuis: regels aanpassen

Regerend wereldkampioen sprint Stefan Groothuis moet in het eerste weekeinde van 2013 op de NK sprint in Groningen zijn seizoen proberen te redden. De rijder van Brand Loyalty beleefde door een virusinfectie een tegenvallende seizoenstart en greep naast startbewijzen voor de eerste World Cups.

Met ingang van dit seizoen geldt dat geen enkele schaats(st)er op selectiemomenten nog een beschermde status geniet, dus ook Groothuis niet.Hoewel hij ervan uitgaat dat hij zich volgende week op eigen kracht weet te plaatsen voor de WK sprint van eind januari in Salt Lake City, zou ook Groothuis graag een aanpassing van de selectieregels zien.

Groothuis achter Wüst

„Ik vind dat de bond terughoudend moet omgaan met aanwijsplaatsen, want er is in het verleden te vaak misbruik van gemaakt. Maar tegelijkertijd vind ik dat regerend kampioenen wel een streepje voor zouden moeten hebben”, stelt Groothuis. Eerder liet Ireen Wüst zich al in soortgelijke bewoordingen uit.

Groothuis benadrukt wel dat ook ’kampioenen met een streepje voor’ dan nog vormbehoud zouden moeten tonen. „Maar je hebt het wel over mensen die aangetoond hebben op cruciale momenten te kunnen pieken. En één ding weet ik wel, als ik de afgelopen weken wel World Cups had gereden terwijl ik niet eens fit was, zou ik nog geen laatste Nederlander zijn geworden.”