Nieuws/Binnenland
1162285
Binnenland

Ook getest vuurwerk vaak gevaarlijk

Het in Nederland verkrijgbare vuurwerk is vaak veel te gevaarlijk. Zo kan het omvallen of voortijdig ontploffen. Veel mensen die nu al overlast ondervinden door vuurwerk, weten het speciale meldpunt dat GroenLinks vorige week heeft ingesteld ondertussen massaal te vinden.

Een op de vijf vuurpijlen en rotjes in Nederland is eigenlijk te gevaarlijk om te worden verkocht. Uit steekproeven van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat 18 procent van het geteste vuurwerk niet aan de veiligheidseisen voldoet. Dat percentage ligt wel iets onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. Veel illegaal vuurwerk komt uit Polen en Tsjechië. De inspectie trof ook lawinepijlen uit Duitsland aan, die drie keer zo zwaar bleken te zijn als in de afgelopen jaren. Zogeheten cobra's gaan niet altijd de lucht in, maar kunnen ook horizontaal wegschieten.

De ILT is bang dat mensen hun vertrouwen in vuurwerketiketten kwijtraken. Soms staat namelijk op een etiket dat het gaat om illegaal zwaar knalvuurwerk, terwijl het in werkelijkheid veel lichter en gewoon toegestaan is.

Bij het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks, dat zaterdag werd geopend, waren donderdag al 25.000 meldingen binnengekomen. Zo'n 85 procent is serieus, aldus de initiatiefnemers. Bij de overige meldingen gaat het om onzinnige teksten en berichten van mensen die laten weten dat ze het niet eens zijn met het meldpunt. De website vuurwerkoverlast.nl was donderdag enige tijd onbereikbaar. Tot tweemaal toe raakte de server overbelast. Er zouden meer dan 1000 meldingen per uur binnenkomen.

Inwoners van Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk kunnen sinds donderdag ook via Twitter klagen over vuurwerkoverlast door een tweet te sturen met de hashtag #vwlast. Agenten in de regio IJmond-Noord houden de tweets 's middags en 's avonds in de gaten. Twitteraars krijgen ook weer via een tweet een reactie op hun melding. Het melden van vuurwerkoverlast via Twitter is volgens een woordvoerster een experiment. Ze kent geen andere politieregio's die dit doen.