Nieuws/Binnenland
1162468720
Binnenland

Amsterdam maakt meer ruimte op straat vanwege coronavirus

AMSTERDAM - Omdat het drukker wordt in de stad past Amsterdam op een aantal plekken de verkeerssituatie aan om meer ruimte te creëren.

Zo zijn auto’s, brom- en snorfietsen niet meer welkom in de Haarlemmerstraat en -dijk om het voor voetgangers en fietsers makkelijker te maken voldoende afstand te houden. Op de Museumbrug krijgen voetgangers het fietspad erbij en schuiven fietsers op naar de rijbaan, waardoor het voor auto’s eenrichtingsverkeer wordt.

Volgens de gemeente is het vooral in de vaak krappe straatjes in de binnenstad een uitdaging om 1,5 meter afstand te houden. Daarom wordt op plaatsen waar onvoldoende plek is voor alle weggebruikers de ruimte nu anders ingericht. Vorige week gebeurde dat ook al in een aantal andere straten in de stad en deze maatregel wordt nu uitgebreid, maakte de gemeente maandag bekend.

Naast de Haarlemmerstraat en -dijk, waar verder onder meer de voetpaden eenrichtingsverkeer worden en alle autoparkeerplekken tijdelijk worden opgeheven, en op de Museumbrug wordt in augustus ook de verkeerssituatie in de Rijnstraat aangepast.

Eerder trof de gemeente al andere maatregelen om de drukte in de stad, onder meer door de komst van dagjesmensen en toeristen, beter te beheersen. Zo kan in de Kalverstraat eenrichtingsverkeer worden ingesteld voor winkelend publiek of kan de straat indien nodig zelfs even worden afgesloten. Ook op de Wallen gelden allerlei regels, zoals een verbod op de verkoop van alcohol in winkels, eenrichtingsverkeer en afsluiting bij grote drukte. Extra handhavers en hosts moeten in de binnenstad toezien op naleving van de coronaregels.

Meer besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in de omgeving van Amsterdam is maandag flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Waar zondag nog 2,7 op de 100.000 mensen positief getest werden, zijn dat er maandag 4,4. Dat valt af te leiden uit het coronadashboard van de Rijksoverheid.

In Amsterdam waren zondag 29 coronagevallen. Maandag werden 47 mensen positief getest.

Landelijk zijn er iets minder mensen positief getest op het virus dan zondag: 205 tegenover 214. Maandag werden landelijk 1,2 op de 100.000 mensen positief getest. Dat getal is hetzelfde gebleven.