1162521
Binnenland

’Stripheld’ Han Peekel ridder ondanks fraude

Tv-persoonlijkheid Han Peekel heeft deze week tegen de strenge regels in van het Kapittel voor de Civiele Orden een koninklijk lintje gekregen uit handen van de Hilversumse burgemeester Broertjes. Peekel, bekend geworden met het tv-programma Wordt Vervolgd, werd begin jaren negentig veroordeeld tot een taakstraf wegens belastingontduiking.

„Een taakstraf is een blijvend beletsel om een koninklijke onderscheiding te krijgen”, stelt woordvoerster Marieke de Groot van het Kapittel. „De burgemeester en commissaris van de Koningin zijn verplicht gegevens van personen die worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding op te vragen bij de Justitiële Informatiedienst in Almelo.”

Ook de notitie Justitiële en Politiële Antecedenten in het handboek over het decoratiestelsel laat aan duidelijkheid niets te wensen over: „Voor de taak- of werkstraf geldt dat deze eveneens gezien wordt als een alternatieve (voorwaardelijke) gevangenisstraf en als zodanig tevens een blijvend beletsel voor decoratieverlening oplevert.”

Voor lichte veroordelingen, zoals verkeersmisdrijven, geldt een verjaringstermijn. Peekel kreeg het lintje voor zijn werk aan het behoud van tv-erfgoed.