Nieuws
1162735
Nieuws

'Oranje was niet fit op EK'

De spelers van het Nederlands elftal waren tijdens het desastreus verlopen EK van afgelopen zomer niet fit. Dat blijkt uit een uitgebreide evaluatie die de voetbalbond KNVB heeft laten maken.

„Wat wij uit het wetenschappelijk onderzoek hebben gehaald, is dat de spelers fitter hadden kunnen zijn”, zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen woensdag in een interview met Voetbal International. „Dat had beter gekund. Het was een bevestiging van het vermoeden dat ik al had. De spelers bleken niet fit.”

Het Nederlands elftal, in 2010 nog verliezend finalist op het WK, verloor alle drie de groepswedstrijden op het EK. „Oranje-onwaardig”, zo noemde Van Oostveen die roemloze uitschakeling.

Bondscoach Bert van Marwijk kwam al snel tot de conclusie dat er geen basis was voor verdere samenwerking en stapte op. Van Marwijk werd opgevolgd door Louis van Gaal, die enkele aanpassingen heeft gedaan in de medische staf.

„De medische mensen en onze inspanningsfysioloog hebben nu de opdracht om veel beter in de gaten te houden hoe fit de spelers gedurende de competitie zijn”, vertelt Van Oostveen. „Die fitheid moet ons richting Brazilië meer succes brengen dan richting Oekraïne.”