Nieuws/Binnenland
1162736
Binnenland

De ton van Messi

Bij een bakkie genieten we na van de eenvoudige overwinning van ons aller Ajax op Groningen. We zijn vooral tevreden over het getoonde spel. 'De hand van Johan' werpt voetbaltechnisch en bij de organisatie steeds meer vruchten af.

Ego heeft plaatsgemaakt voor vakmanschap. Zondag wacht FC Utrecht en in de beker staan we tegenover Vitesse. Mooie 'potjes' om bij winst het zelfvertrouwen nog meer te vergroten. Bij die uitstraling komt vanzelf een betere beurskoers. We zijn 6,31doende en dat is een buy met koersdoel 8.

Gisteren hoorden we dat Lionel Messi bij Barcelona een nieuw contract heeft getekend. Door jaarsalaris en sponsorovereenkomsten incasseert hij nu HONDERDDUIZEND euro PER DAG. Dat gaat nergens meer over en wekt aversie op.

Laten we vooropstellen dat de kleine dribbelaar een van de beste voetballers ter wereld is en dat we genieten van zijn spel. Maar de balans van Barcelona (en van Real Madrid en van alle andere Spaanse voetbalclubs) is al volledig uit het lood geslagen.

De schulden bij de banken zijn inmiddels zo groot, dat de banken niet anders kunnen doen dan 'doorpompen' en net doen alsof er niets aan de hand is.  Om vervolgens aan te kloppen bij de Europese belastingbetalers voor steun.

"Totaal bedrag aan salarissen van voetballers in de Spaanse competitie aftrekken van die steun", luidt ons advies. Dat schiet lekker op.

Naast Ajax zijn we ook tevreden over de roerganger van het CPB, Coen Teulings. Hij roept het kabinet op garantie te geven voor de komende jaren.

"Hoewel het begrotingstekort volgend jaar toch boven de Europese norm van 3% uitkomt, moet het kabinet nu aankondigen dat er in 2013 en in 2014 geen aanvullende bezuinigingsmaatregelen komen."

Hij roept het kabinet op te vertrouwen op het aangekondigde beleid.

"Dankzij het regeerakkoord staat Nederland er straks weer goed voor. Het zal op langere termijn leiden tot hogere groei en moet dus snel en ongewijzigd worden ingevoerd. Zonder nog over van alles te willen doorpraten. De burger moet weten waar hij aan toe is."

Meer vraagtekens zetten we bij de toekomst van de Amsterdamse beurs. Het Amerikaanse beursbedrijf ICE koopt moeder NYSE-Euronext. In de nieuwe combinatie is geen plek voor de Euronext-beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, bleek bij de aankondiging.

Wanneer 'marktomstandigheden het toelaten' worden deze beurzen na de overname verkocht via een gezamenlijke beursgang.

"Gaan we toch alles bij TOM doen!", riep Thomas. BinckBank, samen met Optiver eigenaar, noteert 6,36 en trekt de laatste tijd gestadig aan.

Uit het jaarlijkse onderzoek van Brokertarieven.nl blijkt dat beleggers het meest tevreden zijn met Binck. Dochter Alex heeft inmiddels de mijlpaal van 1 miljard in vermogensbeheer bereikt.

Een jaar geleden noteerden we 9,00 en die koers moet zeker weer haalbaar zijn.

"Mokum drievierenveertig!", roept de dealingroom. De december-expiratie staat onder druk door de aanhoudende zorgen over de 'fiscal cliff'.

De Republikeinse baas, John Boehner, heeft zijn plan teruggetrokken. Waarin ondermeer belastingverhoging voor inkomens boven het miljoen.

Obama wil veel lager gaan zitten, dus een stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft te weinig steun. De financiële wereld kijkt vol ongenoegen naar het onvermogen.

Obama heeft nog een paar dagen en het zal dus wel uitdraaien op een 'overgangscompromis'.

* Arcelors twaalfzevenentachtig!", roept de dealingroom. 's Werelds grootste staalfabrikant schrijft wegens het zwakke economische klimaat in de resultaten van het vierde kwartaal $4,3mrd af op zijn Europese activiteiten. 'Afschrijvingen zijn zo maar weer boekwinsten', leert de beurs.

In 2012 opnieuw een winkeldochter, maar volgend jaar moet het goed komen. Put eronder, call erop.

* Albert tientwintig!", roept de dealingroom. Nederlandse huishoudens geven gemiddeld 175 euro uit aan de feestdagen. Ondanks de afgenomen koopkracht is dat bedrag gelijk aan 2011. We zien onze kruidenier als kanshebber in het komende jaar.

* SBMmen tienzestig!", roept de dealingroom. Eindelijk duidelijkheid over YME. Volledige afschrijving van $400mln en ze reserveren $200mln voor een schikking met opdrachtgever Talisman Energy.

Bij Dagobert Duck HAL plaatsen ze nieuwe aandelen. Beurzen houden van duidelijkheid en we herstellen ons als een speer van de 12-maand laag 7,73, die op 20 november werd neergezet.

* KPNnen driezevenenzestig!", roept de dealingroom. Wat een drama heeft zich daar voltrokken. Huisdobbelaar Guus kocht contraire calletjes.

"Jongens, Carlos Slim betaalde 8. Is hij slim geworden met dom zakendoen? Zou hij niet gehoord zijn voor de e1,35mrd voor nieuwe frequentieruimte? Zou de dividendverlaging niet met hem besproken zijn? Er is een plan! De diensten van KPN zijn onderdeel van onze dagelijkse behoeftes geworden. Als hij zijn belangen vergroot, moet hij bod uitbrengen op alle aandelen. En dat kan geen 4 zijn!"

Voorlopig zijn zijn callen gedaald, maar aandeelhouders doen er goed aan hun aandelen te ruilen in bijv. call december 2014 uitoefenprijs 3,20 die een euro noteren. De vrijkomende cash kan dan naar aandelen die meer vreugde brengen.

Nederlanders blijven zich verder indekken tegen economische problemen. Hebben in Q3 weer miljarden toegevoegd aan hun deposito's bij die banken.

In totaal ligt er nu 375.700.000.000 in de kluis te slapen. Blijkt uit de laatste gegevens van DNB.

Mijn beurswens voor 2013?

Dat we de angst achter ons laten en met vertrouwen in de toekomst een deel van dat bedrag omzetten in aandelenbezit.

Dit was de laatste column van dit jaar. Dank voor alle aandacht. Ik wens u, en met mij heel SEM.nl, prettige feestdagen en een voorspoedig gelukkig Nieuwjaar.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl (zie ook www.semsadvies.nl) en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.