Nieuws/Binnenland
1162828
Binnenland

Rente betalen over schenking op papier?

Op aanraden van mijn belastingadviseur heb ik de laatste jaren op papier een aardig bedrag aan mijn kinderen geschonken. Aan mijn drie kinderen ben ik nu circa 200.000 euro schuldig. Daarover moet ik jaarlijks 6 procent rente betalen. Ons vermogen zit echter voornamelijk in de overwaarde van het huis. Rente uitbetalen aan de kinderen is dan ook een steeds grotere opgave. Is het mogelijk de rentebetaling te stoppen of de rente bij te schrijven?

Als u stopt met rente betalen of de rente bij de schuld gaat bijschrijven, dan moeten de kinderen bij uw overlijden alsnog erfbelasting betalen over het aan hen geschonken bedrag. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat de schenking niet heeft plaatsgevonden.

Dit jaar zult u dus wederom circa 12.000 euro aan rente aan de kinderen moeten voldoen. Een oplossing zou kunnen zijn dat de kinderen ieder het vrijgestelde bedrag van 2012 euro aan u terugschenken. Als ze meer aan u teruggeven, is het meerdere belast tegen een tarief van 30 procent schenkbelasting.

Ik kom helaas vaker tegen dat de rentebetaling op dergelijke schenkingen op papier een probleem worden. Mochten andere lezers deze manier van vermogensoverdracht overwegen, dan moeten ze goed in de gaten houden dat ze de rente ook daadwerkelijk kunnen betalen. Nu en op de lange termijn.