Nieuws/Buitenland
1162830
Buitenland

Kerstman ontmoet Vadertje Vorst

Vadertje Winter (tweede van links), sneeuwmeisjes en de Kerstman (rechts) ontmoeten elkaar op grenstation Nuijamaa tussen in Finland en Rusland in  Lappeenranta.

Grootvadertje Vorst (of Winter)   is een mythische figuur van enkele Slavische culturen. Vadertje Winter speelt in die culturen een rol die overeenkomt met die van de Kerstman. Op 31 december  brengt Vadertje Winter cadeaus rond in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.  Alle kinderen krijgen van Vadertje Winter en zijn kleindochter Snegoerotsjka   geschenken.

Volgens de hedendaagse voorstelling van Vadertje Winter heeft hij een lange, witte baard en draagt een magische staf.  De staf kan alles wat hij aanraakt bevriezen. Vadertje Winter woont diep in de taiga, is zeer verbonden met de natuur, reist in een door drie  schimmels of rendieren getrokken slee - de trojka - en draagt een grijs met blauwe bontjas, die kan echter ook geel of groen zijn.

In tegenstelling tot het vandaag de dag in Rusland wijdverbreide idee dat Vadertje Winter al millennia lang voor de verdeling van geschenken verantwoordelijk is, is hij in werkelijkheid net als de westerse Kerstman een in de 20e eeuw ingevoerde versie van Sint-Nicolaas.  

Oorspronkelijk was Vadertje Winter een soort personificatie van de winter. Hij is ontstaan als tijdens het Jolka-feest geschenken rondbrengende persoon in de jaren twintig van de 20ste eeuw. Het Jolka-feest moest een atheïstische vervanger van het Russisch-Orthodoxe kerstfeest worden.

Bron: Wikipedia