Nieuws/Buitenland
1162832
Buitenland

Duizenden herdachten geboorte Christus

Duizenden gelovigen vanuit de hele wereld hebben in de nacht van maandag op dinsdag in Bethlehem de geboorte van Jezus Christus herdacht. Volgens de christenen is de stichter van het christendom in deze plaats geboren.

Patriarch Fuad Twal, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in de regio, riep tijdens de traditionele nachtmis op tot vrede en een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. ,,Alleen gerechtigheid en vrede in het Heilige Land kan de balans en stabiliteit herstellen in de regio en in de wereld'', aldus de patriarch.

Eerder dit jaar werd Palestina erkend als waarnemend lid bij de Verenigde Naties. Fuad Twal verwees ook naar deze kwestie. Hij zei dat deze Kerstmis de viering is van ,,de geboorte van Christus onze Heer en de geboorte van de staat Palestina''. Maar hij voegde eraan toe dat ,,de weg (naar onafhankelijkheid) nog lang is en gezamenlijke inspanning vereist''.

Dit jaar zette de VN-organisatie voor cultuur, Unesco, de Geboortekerk in Bethlehem op de lijst van werelderfgoederen. Deze kerk geldt als een van de oudste kerken ter wereld en is gebouwd op de plaats waar Christus zou zijn geboren. Ook de pelgrimsroute in Bethlehem is tot werelderfgoed verklaard.

Dit jaar zijn volgens de autoriteiten 15.000 pelgrims naar Bethlehem gegaan. Alle 3700 hotelkamers in de ruim 25.000 inwoners tellende stadje zijn geboekt.