Nieuws/Binnenland
1162859
Binnenland

Wilders woest op Walibi

Geert Wilders is woest over het nieuws dat pretpark Walibi een gebedsruimte gaat inrichten voor islamitische bezoekers.

“Krankzinning voornemen: islamitische gebedsruimte in Pretpark Walibi Holland. Geen islamisering van onze pretparken!”, zo twittert de PVV-leider maandagmorgen. Hij heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Komend voorjaar komt er in Walibi voor moslims een aparte plek om in alle rust te bidden. Tussen het berijden van achtbanen door kunnen zij dan hun kleedje spreiden in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.

Volgens woordvoerster Lindy Voskuil van Walibi is er een toenemende vraag van religieuze gasten naar een eigen gebedslocatie. “Islamitische bezoekers bleken er behoefte aan te hebben. Tot nu toe zochten ze zelf rustige plekken op in de buurt van de attracties, maar die plekken zijn er niet zoveel”, zo zei Voskuil tegen De Telegraaf. Ze kon niet zeggen hoeveel procent van de Walibi-bezoekers islamitisch is.

Het onderwerp gaat Wilders aan het hart. De politicus is zelf een fervent bezoeker van pretparken. Met name de Efteling is populair bij de PVV'er. Hij bekende afgelopen jaar min of meer verslaafd te zijn aan de attractie Droomvlucht en daar soms wel tien keer achter elkaar in te gaan.

Bij de Efteling nemen ze dan ook geen speciale maatregelen voor islamitische bezoekers. "Hooguit één of twee keer per jaar is er iemand die op een afgezonderde locatie wil bidden”, zegt woordvoerder Koen Sanders."Het gebeurt echt heel incidenteel. In zo’n geval bekijken we ter plekke of er ergens een ruimte vrij is, bijvoorbeeld in een EHBO-post of een leeg restaurant.”