Nieuws/Binnenland
1162962
Binnenland

Mindful werken

Meditatie verovert de werkvloer. Om het personeel beter te leren omgaan met stress introduceren steeds meer grote en kleinere bedrijven mindfulnesstrainingen voor hun medewerkers.

„Akzo Nobel doet het, De Nederlandsche Bank, Achmea en Generale Bank”, zegt Wineke van Aken van Mettamind, die trainingen organiseert voor zowel particulieren als het bedrijfsleven.

Google heeft zelfs, met hulp van John Kabat Zinn, de Amerikaanse grondlegger van het fenomeen mindfulness, een eigen lesprogramma ontwikkeld voor het personeel dat ’Search inside yourself’ heet. Meer dan 1000 medewerkers hebben de cursus, waarvoor een wachtlijst bestaat, al gevolgd. „Je leert beter omgaan met prikkels en hoe je dichter bij jezelf kunt blijven, als je in een stressvolle situatie komt”, legt Van Aken uit.

Menno van Meurs weet inmiddels uit ervaring dat ’mindful werken’ echt vruchten afwerpt. Jarenlang bestond het leven van de ambitieuze eigenaar van de denimwinkels Tenue de Nîmes uit rennen, hollen en vliegen. „Ik kwam altijd tijd tekort. Mijn bedrijf maakte een stormachtige groei door. Ik was continu aan het werk, bemoeide me overal mee. Gunde me nauwelijks rust om even te lunchen of kalm een koffie te drinken.”

Toen hij tot zijn schrik ontdekte dat hij geen pret meer had en het hem ook niet meer lukte om van zijn succes te genieten, besloot hij bewust rust en stilte in zijn drukke schema te passen. „Ik dacht dat ik behoefte aan een zakelijke coach had, maar via een vriendin kwam ik in contact met Hans Kloosterman van RS Lifestyle Group. Hij is boeddhist, yogaleraar en geeft mindfulnesstrainingen aan managers uit het bedrijfsleven. Hij hield mij een confronterende spiegel voor. Opeens werd het mij duidelijk dat ikzelf steeds meer een razend storm was, in plaats van het stille oog in de orkaan en een baken voor de rest van mijn personeel.”

Het eerste dat Kloosterman tegen hem zei was dat hij per dag twee uur moest reserveren voor rust, yoga en meditatie. „Ik dacht: gast, je bent gek! Ik kom altijd tijd tekort”, zegt Van Meurs lachend. „Maar hij was onverbiddelijk. Dat is discipline, zei hij. Dus sta ik tegenwoordig om 06.30 uur op. Maar anders dan in het verleden, open ik dan niet meteen mijn mail. De smartphone gaat pas om 09.00 uur aan.”

Het moderne leven maakt het moeilijk om mindfull bezig te zijn, zegt Van Meurs. „Mail en sociale media vragen continu aandacht, als je geen grenzen stelt.” Hij geeft toe in het verleden, als hij zijn dochter naar de crèche bracht, op de fiets al druk bezig te zijn met sms’en, telefoneren en mail lezen. „Nu zie ik dat dit asociaal is en niet eerlijk naar mijn kleintje toe.”

„Je wordt herinnerd door de liefde die je hebt gegeven, niet om de auto die je hebt gereden”, heeft Kloosterman, die net als Van Aken steeds meer gestreste managers in zijn praktijk krijgt, aan Van Meurs geleerd. „Door dingen met liefdevolle aandacht te doen, gaan ze beter en sneller.”

Van Aken: „Veel mensen nemen tijdens hun werkdag te weinig pauzes. Ze willen al hun tijd effectief benutten en jakkeren maar door. Toch is rust nemen beslist geen verloren tijd. Wie regelmatig een moment neemt om alleen maar even te zitten en op zijn ademhaling te letten, zal merken dat hij daarna weer productiever is.”